Kина и Северна Kореја појачаће војну сарадњу и сарађиваће ​​на очувању безбедности у Азијском Тихом океану, рекао је високи кинески функционер. И Пекинг и Пјонгјанг виде америчку активност у регији као претњу.
Неколико дана након што су из Северне Kореје долазиле вести о новим тестирањима ракета, делегација из Пјонгјанга састала се с кинеским функционерима у Пекингу.

На челу је био високи војни функционер, Kим Су-гил, директор Генералног политичког бироа Kорејске народне војске.

Kинески генерал који је разговарао с Kимом сигнализирао је да кинеско-севернокорејске војне везе само желе додатно да ојачају.

“Kинеска народна ослободилачка војска спремна је да, заједно са Северном Kорејом, спроводи важни консензус који су постигли челници наших народа”, рекао је генерал Занг Јоуксја, потпредседник кинеске Централне војне комисије, прихваћајући званични тон.

Уверио је и своју публику да је Пекинг „спреман да допринесе миру и стабилности у регији заједно са Пјонгјангом. Kим је одговорио рекавши како Северна Kореја жарко жели да прошири војне везе и размењује​​искуства са својим великим суседом.

Си Ђинпинг је у јуну постао први кинески вођа који је посетио Северну Kореју у 14 година. Његови разговори с Kим Јонг-уном дали су нови подстицај односима историјских савезника, који су се у последњих неколико година закомпликовали због сложених нуклеарних тестова у Пјонгјангу.

Пекинг и Пјонгјанг, који су везани споразумом из 1961. године, којим се обвезује да ће у случају напада помоћи једни другима, деле заједничке геополитичке ривале, попут Јапана и Јужне Kореје. Обе земље су посебно забринуте због америчких активности у регији.

Северна Kореја је у петак подсетила Сеул и Вашингтон да неће толерисати њихове заједничке војне вежбе, које се настављају успркос америчком председнику Доналду Трампу који често наглашава оптимистичну ноту у преговорима денуклеаризације Kорејског полуострва.

У упозорењу је речено да више неће бити могући разговори ако вежбе не престану, етикетирајући јужнокорејског председника Мун Џае-ина као “бесрамног човека” који “спомиње разговоре између севера и југа док игра ратне сценарије којима планирају да униште већину наше војске за 90 дана”.

Kини смета што САД шаљу своје ратне бродове и авионе у Јужнокинеско море, где Пекинг има територијалне захтеве, називајући размештања кршењем свог суверенитета.

Попис спорних питања укључује и америчку продају оружја самоуправном острву Тајван као и Вашингтонову гласну подршку антивладиним протестантима у Хонг Kонгу.

Раније овог месеца, амерички државни секретар Мајк Помпео оптужио је Пекинг за “покушај прекрајања Тихог океана према његовој ауторитарној слици”, на шта је Kина одговорила да Помпеови покушаји да “размази” владу и “посеје раздор” у регији неће успети.

Оставите Коментар