Снабдевање немачког Бундесвера је већ одавно у лошем стању – авиони не лете, тенкови не иду, пушке не пуцају. Поред тога, тренутно постоје проблеми чак и са основном опремом — војницима недостаје обућа.

Иако је Министарство одбране Немачке још 2016. године планирало да у потпуности обезбеди војску новом обућом, процес се отеже годинама.

Немачко Министарство одбране недавно је одговорило на захтев једне политичарке да ће потпуна реализација новог система војне обуће за оружане снаге у складу са тренутним планом бити завршена до краја другог квартала 2022. године иако је војска требало да добије обућу две године раније.

Како су објаснили из Министарства – нису успели да испоштују рокове, и то због ограничених производних капацитета индустрије. Према њиховим речима – нову војну обућу је добила „само неколицина“ војске.

У писменом одговору се, између осталог, саопштава да је 160.000 од скоро 183.000 војника добило први пар тешких војничких чизама, међутим, још увек недостаје други пар обуће. Само 31.000 војника добило је лаке чизме. Замењивање обуће која се користила током целе године са два пара тешке и једним паром лаке војне обуће планирано је још од 2016. године.

Према мишљењу политичарке Штрак Цимерман — чини се „гротескним“ то што је потребно толико времена да се цела војска опреми новом обућом. Како је истакла, то није питање моде, него безбедности.

  • Замислите да ватрогасци гасе пожар у папучама – прокоментарисала је ситуацију Штрак Цимерманова.

Са друге стране, министарка одбране Немачке Анегрет Крамп Каренбауер је, током своје прве посете војсци и здравственој служби Бундесевера на новој дужности, истакла да је војницима потребна савремена и тестирана опрема, како би били спремни за службу.

Према њеним речима – јединице морају да буду опремљене у складу са њиховим задацима, а то се тиче и личне опреме војника, закључила је тада Крамп Каренбауерова.

Оставите Коментар