Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова изјавила је да је дописник Би-Би-Сија Вил Грант током конференције за новинаре на Куби поставио питање министру спољних послова Сергеју Лаврову са погрешним цитатом председника Русије Владимира Путина.

Захарова је на својој страници на Фејсбуку написала да је новинар навео да је током посете Латинској Америци „Путин пре неколико година рекао да између две Америке не сме бити вакуума, а ако Вашингтон не намерава да га попуни, то ће учинити Русија“.

Министарство је објаснило да је британски новинар мислио на конференцију за штампу Путина и бившег председника Венецуеле Уга Чавеса 2. априла 2010. године. Тада је сам Грант питао Путина о мостовима између континената и војно-техничкој сарадњи Русије и Венецуеле.

Према речима Захарове, Путин одговарајући на питање „уопште није рекао оно што је Британац данас у Хавани препричао“.

„Када сам га упитала зашто је данас на конференцији за новинаре на најгрубљи начин искривио смисао цитата, британски новинар је одговорио да су криви преводиоци који 2010. године, изгледа, нису добро превели Путина“, написала је она.

При томе је Министарство спољних послова утврдило да није Путин 2010. године дао изјаву о вакууму, већ амерички државни секретар Мајк Помпео 2019. године у Чилеу.

„Дописник краљевске телевизије мало је погрешио. Приписао је цитат америчког државног секретара председнику Русије. Све речи је добро запамтио — свака част. А све остало је помешао“, истакла је Захарова.

Она је такође подсетила да Министарство спољних послова Велике Британије раније није дозволило новинарима РТ и Спутњика да присуствују конференцији о слободи медија и поузданости информација, оптужујући руске медије за „дезинформације“.

„Господо британски цензори, обратите пажњу на фалсификате које шире дописници ваших британских медија. И следећи пут размислите да ли би требало да дозволите Би-Би-Сију да присуствује вашим дивним конференцијама о борби против дезинформација“, закључила је Захарова.

Главна уредница МИА „Русија севодња“ и телевизијског канала РТ Маргарита Симоњан 5. јула је саопштила да је Министарство иностраних послова Велике Британије одбило да акредитује тај телевизијски канал за праћење Глобалне конференције о слободи медија, која је одржана у Лондону 10. и 11. јула.

Оставите Коментар