Портпаролка МИП Русије Марија Захарова рекла је да је западна пропаганда била пресудна у доношењу одлуке да се СР Југославија бомбардује 1999. године.

Како је навела Захарова, у медијима се много месеци вртела хистерична кампања о наводним масовним репресијама над Албанцима, док се прећуткивало о терористичким активностима косовских бораца и њиховим злочинима, укључујући и киднаповање људи са циљем незаконите трговине органима.

– Ниједан трилер не може да се упореди са ужасима који су се дешавали на тим просторима – истакла је портпаролка.

Захарова је рекла да је повод за бомбардовање било убиство цивила у Рачку, што су пренели сви могући западни медији и све структуре НАТО и ЕУ, иако се потом испоставило да то уопште нису били цивили, већ преобучени косовски борци.

– Резултат пропагандне кампање – оружана агресија против европске државе и фактичко отуђивање дела територије употребом војне силе. Управо је те 1999. године НАТО сахранио међународно право у Европи – нагласила је Захарова.

Након тих дешавања свака тврдња западних земаља да се негде користи пропаганда или не поштује слобода речи може се сматрати нескривеним лицемерјем, закључила је Захарова.