Већ два дана у већини црногорских градова траје кампања мржње „непознатог аутора“ којом се преко плаката са натписом „Никад више 1918“, отворено нишани на најављену прославу стогодишњице уједињења Црне Горе и Србије. Нико од државних органа није се оградио од садржине памфлета у ком се Срби оптужују за терор, а није деловала ни комунална полиција.

Иза овог чина који је узбуркао духове у Црној Гори, стоје присталице комитског и зеленашког покрета, који као свог „идеолога“ виде у Крсту Зрновом Поповићу, вођи комитског покрета, учеснику балканских ратова, Мојковачке битке, личности чија улога до данас није у довољној мери расветљена.

Комити – Зеленашки покрет на „Фејсбуку“ имају своју страницу. Уз уобичајену иконографију иде и слоган – „Никад неће Црна Гора бит обала српског мора!!!“ Подршку комитима дају невладине организације и удружења која негују идеологију „зелене Црне Горе“ од пре једног века, а придружио им се и део бораца НОР-а.

Много контроверзи прати те догађаје и далеко време. Подељени су историчари и политичари. Дешавало се у међувремену да поједини истраживачи „побркају лончиће“ па, рецимо, приказују вешање требињских Срба од стране аустроугарских власти 1914. године, након Принциповог атентата, као вешање побуњених црногорских комита од стране српских жандарма у Никшићу 1919. године.

ФУКАРО, ПОГАНА, ПОВИЈТЕ СЕ ТИМ ПЛАКАТИМА КО ПЕЛЕНАМА!

– У последњих седам деценија вршено је велико прекрајање националне припадности православног народа Црне Горе – каже публициста и истраживач историје Јован Маркуш. – Тако су зеленаши, а међу њима и бригадира црногорске војске Крсто Зрнов Поповић, настојали заменом историјских теза, представити себе као антисрбе, иако службена документа из времена књажевине и краљевине Црне Горе показују да су по народности, или национално, били Срби.

Маркуш поседује фотокопију пасоша Крста Зрнова Поповића који је издат у Лијежу 1929. године, од надлежних белгијских власти, у којем јасно пише да је он по националној припадности – Србин, а до данас нико није оспорио веродостојност овог документа.

СЛАВЕ ЖРТВУ И ЏЕЛАТА

Комита Крсто Зрнов Поповић убијен је 13. марта 1947. године, као „ратни злочинац“. Акцију је извела група официра Озне у Цуцама, под руководством пуковника Вељка Милатовића, чијом вољом је три деценије касније срушена Његошева капела. Занимљиво је да данас у Црној Гори чланови Удружења НОБ-а једнако славе и Крста и Вељка, жртву и џелата – каже публициста и истраживач историје Јован Маркуш.