Након недавног скандала на комеморацији у Блајбуршком пољу када је Хрват (51) узвикивао „За дом спремни“, Аустријанци су одлучили да наслеђе усташтва кажњавају затвором од две године или са 4.000 евра.

Истицање усташких симбола убудуће ће се у Аустрији кажњавати затвором од две године или новчаном казном од 4.000 евра, то јест скоро 500.000 динара, а биће под истом забраном која важи за обележја Ал Каиде, Исламске државе, Хамаса, Муслиманског братства, турских Сивих вукова и других екстремистичких организација.

Наиме, Аустријанци су одлучили да истицање наслеђа усташтва уврсте у свој кривични законик након недавног скандала на комеморацији у Блајбуршком пољу када је Хрват (51) узвикивао „За дом спремни“ и са високо дигнутом десном руком поздрављао заставу Хрватских одбрамбених снага, чиме је прекршио аустријски закон о забрани истицања фашистичких и нацистичких симбола. Ипак, за разлику од Аустрије, Хрватска и даље нема прецизне законе који би омогућили кажњавање симбола усташке заоставштине. Хрватски судови се у таквим случајевима углавном воде Законом о прекршајима против јавног реда и мира, који је за истицање парола које подстичу на националну, верску или расну нетрпељивост одредио казну између 1.000 и 3.000 куна, то јест између 16.000 и 48.000 динара.

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта каже да је ово веома добра порука Аустрије да у исту раван стави симболе усташког режима са фашистичким, нацистичким и другим екстремистичким.

– Европа би коначно морала да пошаље јасну поруку хрватским властима да је ревитализација усташтва за њих неприхватљива и да Хрватска мора да поштује сопствени кривични закон и осуди такве ствари. С друге стране, Хрватска мора да донесе закон у којем би јасно осудили, али и увели строге санкције за употребу поздрава „За дом спремни“, под којим је страдало стотину хиљада Срба, Рома и Јевреја. У Хрватској нема унутрашње подршке за то, и зато је потребан овакав притисак из ЕУ – каже Линта.

Саво Штрбац из Удружења прогнаних и расељених Веритас каже да му је драго што једна од држава Европске уније пооштрава забране оваквих симбола и схвата опасност од рехабилитације усташтва.

– То је добар знак, нарочито од Аустрије, државе у којој је рођен Адолф Хитлер и која је свесна какво зло су човечанству донели нацистички и фашистички режими. Усташе су по својим ликвидацијама неподобних, међу којима је било највише Срба, надмашиле и фашисте и нацисте. Хрватској треба много чвршћа влада и закони како би се изборили са овом појавом, јер су две најјаче групације тамо бранитељи из Домовинског рата и Црква, а и једни и други позитивно оцењују тај систем. Ко тамо осуди усташтво, губи на изборима – сматра Штрбац.

„За дом спремни“ дозвољено на комеморацијама

Велику пажњу у Хрватској по правилу изазивају суђења за узвикивање или истицање усташког поздрава „За дом спремни“, а због таквог натписа на грбу Хрватских одбрамбених снага, које су биле хрватска неонацистичка полиција за време рата, на спомен-плочи у Јасеновцу, хрватска влада је прошле године основала и посебну комисију. То тело је још пролетос израдило препоруке по којима би истицање ЗДС требало да буде забрањено, осим у појединим ситуацијама, у којима се ради о комеморацијама Домовинског рата.

Јелена Пронић