Антифашистичке организације Аустрије, Италије, Хрватске и Словеније одржале су данас протестни скуп у центру Блајбурга, са кога су затражили забрану профашистичког и проусташког окупљања на овом месту 18. маја.

 

Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин рекао је да окупљање на Блајбуршком пољу није ништа друго него нарицање за пропалом усташком пара-државом, за покретом и идејом који су тешко компромитовали хрватско име, а за собом оставили крвави траг.

– Усташе су толико били доследни у провођењу фашизма, да су и њихови окупаторски покровитељи били згрожени шта и како раде – рекао је Хабулин.

Он је додао да му је жао што у тој превари учествује и Католичка црква и Хрватска као држава, а покровитељ тог „Блајбуршког бала вампира“ и даље је Хрватски сабор, преносе хрватски медији.

Антифашисти поручују да је поновно оживљавање неофашизма проблем целокупне европске заједнице.

Сваке године у Блајбургу се окупљају усташе, неофашисти и њихови спонзори на „комеморацији“ Почасног блајбуршког вода.

У намери да се огради од овог пронацистичког скупа, Католичка црква у Корушкој ове године није дала дозволу Хрватској бискупској конференцији да, као и до сада, одржи мису у Блајбургу.

Антифашисти подсећају да аустријско Министарство унутрашњих послова, нажалост, није следило пример Цркве, тако да „комеморација“ Почасног блајбуршког вода, која је по својој природи противуставна, још није забрањена.

Advertisements

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here