Антифашистичке организације Аустрије, Италије, Хрватске и Словеније одржале су данас протестни скуп у центру Блајбурга, са кога су затражили забрану профашистичког и проусташког окупљања на овом месту 18. маја.

 

Председник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин рекао је да окупљање на Блајбуршком пољу није ништа друго него нарицање за пропалом усташком пара-државом, за покретом и идејом који су тешко компромитовали хрватско име, а за собом оставили крвави траг.

– Усташе су толико били доследни у провођењу фашизма, да су и њихови окупаторски покровитељи били згрожени шта и како раде – рекао је Хабулин.

Он је додао да му је жао што у тој превари учествује и Католичка црква и Хрватска као држава, а покровитељ тог „Блајбуршког бала вампира“ и даље је Хрватски сабор, преносе хрватски медији.

Антифашисти поручују да је поновно оживљавање неофашизма проблем целокупне европске заједнице.

Сваке године у Блајбургу се окупљају усташе, неофашисти и њихови спонзори на „комеморацији“ Почасног блајбуршког вода.

У намери да се огради од овог пронацистичког скупа, Католичка црква у Корушкој ове године није дала дозволу Хрватској бискупској конференцији да, као и до сада, одржи мису у Блајбургу.

Антифашисти подсећају да аустријско Министарство унутрашњих послова, нажалост, није следило пример Цркве, тако да „комеморација“ Почасног блајбуршког вода, која је по својој природи противуставна, још није забрањена.

Оставите Коментар