Због захтева мањих коалиционих партнера, али и нове рунде преговора у Бриселу заказане за крај септембра, избор премијера и министара могао би да буде одложен за наредни месец.

И поред ранијих најава да ће састав владе бити познат до краја септембра, постоји могућност да нови кабинет у Немањиној 11 буде формиран тек током октобра, тачније средином тог месеца, сазнаје Kurir.

Разлог евентуалног одлагања су притисци мањих коалиционих партнера, али и најављена нова рунда преговора између Београда и Приштине за крај септембра у Бриселу.

Још се већа

  • Ништа није искључено, па ни то да се пролонгира формирање владе најављено за крај септембра. Како се приближио рок за формирање владе, тако су се појавили притисци од одређених коалиционих партнера СНС за жељени ресор или број места у новој влади. Ту су и преговори у Бриселу, много тога се одједном поклопило и тражи времена за решавање, па постоји опција и да се прављење новог тима за Немањину одложи на известан временски рок – каже извор Kurir-а и додаје:
  • У прилог тој тези иде и да није дошло до очекиваног састанка Вучића и лидера социјалиста Ивице Дачића, али и да седнице Председништва и Главног одбора СНС још нису одржане, а претходиће састављању нове владе.

Да је Вучић под великим притиском коалиционих партнера кад је реч о формирању нове владе, потврдио је јуче и министар одбране и шеф Покрета социјалиста Александар Вулин.

  • Много је апетита. Много је људи који хоће да добију више него што им припада. Покрет социјалиста не тражи министарско место. Ја, Александар Вулин, не тражим да будем министар у влади. Ако треба да се мењају кадрови, ако народ очекује промене, а очекује промене, нека крене од мене – рекао је Вулин и додао да ће се бавити писањем, новинарством.

Нереална очекивања

Дачић је јуче поручио да одлука о формирању владе још није донета.

  • Та одлука још није донета и ништа се ново није десило у међувремену да бих по томе управљао своје расположење – рекао је Дачић и додао:
  • Сада имамо долазак DFC. Сигуран сам да ће ове недеље то бити централна тема. У сваком случају, имајући у виду рокове, процес формирања владе није уопште упитан.

Бојан Клачар, извршни директор Цесида, каже да јавност све време има лимитиран приступ информацијама, те да, сем првих састанака који су били пред очима јавности, ми друго не знамо.

  • Ипак, верујем да преговори с партнерима о именима увелико трају, али праву информацију имају Вучић и најуже руководство СНС. Као што се крај септембра чинио извесним, сад је то октобар. Не знам што се продужило, средина октобра би било касно, с обзиром на то да смо одмах знали како стоје ствари (после избора) – навео је Клачар.

Катарина Благовић

Leave a Reply