Организација ветерана ОВК саопштила је да је и данас неко доставио нове досијее за које претпостављају да су из Специјалног суда, а тзв. потпредседник те организације Насим Харадинај каже да су међу досијеима и предлози оптужница против Хашима Тачија и Кадрија Весељиа.

Тзв. председник удружења ветерана ОВК Хисни Гуцати рекао је да се у пристиглим документима помињу разна имена, за која, како каже, није овлашћен да их спомиње.

Ипак, тзв. потпредседник Насим Харадинај потврдио је да се у досијеима налазе предлози оптужница за бивше лидере такозване ОВК.

  • То су предлози оптужнице за Хашима Тачија, Азема Сиљу, Јакупа Краснићија, Реџепа Сељимија, Кадрија Весељија. Такође се помиње и Џавит Хаљити, али и велики број места на (тзв.) Косову – рекао је Харадинај.

Он је додао да је непозната особа, која је данас поново доставила тајне досијее оставила поруку да ће наредни пут донети и Це-Де са документима.

Иначе, у извештају Савета Европе из 2011. године, чији је аутор швајцарски сенатор Дик Марти, Хашим Тачи се доводи у везу са организованим криминалом и ратним злочинима.

Наводи се да је Тачи био вођа моћне групе унутар ОВК – такозване Дреничке групе – и да је имао везе са организованим криминалним групама и обавештајним службама у Албанији.

  • Агенције које се боре против кријумчарења дроге из најмање пет земаља, у поверљивим извештајима током више од десет година, наводе да су Хашим Тачи и други чланови Дреничке групе кроз насиље контролисали трговину хероином и другим наркотицима – наводи се у извештају.

Мартијева истрага открила је наводне злочине против Срба, Рома, других мањина и Албанаца који су били политички противници ОВК. Извештај такође наводи да су на северу Албаније постојали тајни затвори у којима су неки Срби и Албанци били третирани нељудски и на крају „нестали“.

Налази који су највише одјекнули у јавности Србије указали су на постојање тајне клинике у Албанији – озлоглашене „жуте куће“ – где су заробљеницима вађени органи који су продавани у иностранству.

Специјално тужилаштво навело је у саопштењу из 2015. године да се Тачи и Весељи сумњиче за скоро 100 убистава, присилно нестајање лица, прогон и мучење, али није објавило више детаља.

Оставите Коментар