Дејан Ђурђевић, директор Републичког секретаријата за законодавство објаснио је за Информер како це изгледати изборни процес у случају проглашавања ванредног стања.

Он каже да ће у том случају, све изборне радње бити прекинуте и практичноно замрзнуте, а да ће се са истима наставити по окончању ванредног стања. То практично значи са ће скупљање потписа, рокови за предају листа, али и само одржавање избора померити за онолико колико буде трајало ванредно стање.

  • Увођење ванредног стања и прекидање изборног процеса је једна од могућих мера која би могла бити донета у оквиру активности за сузбијање заразне болести ЦОВИД–19. Да ли ће таква мера бити донета и колико ће прекид изборног поступка трајати (две, три или четири недеље) одлучиће се на основу процене медицинске струке – каже Ђурђевић за Информер.

Прекид изборног поступка, истиче Ђурђевић, значи изборне радње привремено престају да се спроводе док не престане разлог прекида.

  • Када разлог прекида престане, изборни процес наставља да тече тамо где је стао. У том случају датум одржавања гласања би се померио онолико колико је трајао прекид изборног поступка. На пример, ако медицинска струка процени да треба увести ванредно стање на две недеље, гласање би се одржало 10. маја, а ако би процена била да је потребно да ванредно стање траје четири недеље, онда би се гласање одржало 24. маја – објашњава Ђурђевић и додаје:
  • Сви остали рокови за вршење изборних радњи такође би се продужили за време колико би трајало ванредно стање. На пример, ако би ванредно стање трајало четири недеље, рок за предају изборних листа не би био 10. април, већ 08. мај.

Оставите Коментар