Лидер албанске опозиционе Демократске партије Љуљзим Баша оценио је да се Албанија налази на раскрсници

У интервјуу за словеначки лист “Дело”, он је рекао да” Албанија мора да се промени од темеља, почевши од правосуђа”, јер “правда не сме да буде у рукама власти, закон не сме да буде монопол у рукама снажних и богатих”, преноси портал а1он.

“У Албанији постоје организовани криминални кланови повезани с Латинском и Северном Америком, Азијом, па све до срца Европе”, рекао Баша и истакао да криминал увек иде тамо где су јавне институције слабе, док је политика спремна да жртвује јавна добра због личних интереса.

“Тамо где власти не размишљају о инвестицијама у образовању и здравству, покушавају да имају целокупну контролу у држави, полицији и судству. Зато, ми морамо пуно да инвестирамо у јачању државних институција и подстицању политичке конкуренције”, објашњава Баша.

Он додаје да циљ мора да буде Европска унија, чему тежи 95 одсто Албанаца.

“Желимо слободне изборе, правну државу и правду за све нас. Тридесет година након пада комунизма, људи виде да у Албанији не постоји правна, већ заробљена држава. То није због идеолошке тираније, већ због аутократске власти која је узурпирала целу државу”, нагласио је Баша.

Kоментирашући идеју о уједињењу Албанаца или идеје о Великој Албанији, Баша каже да Албанија жели да постане део Европске уније.

“Идентичне аспирације имају Северна Македонија, Kосово, Црна Гора и Србија. Зато сам убеђен да ће сви Албанци у ових пет земаља бити заједно као чланице ЕУ”, закључио је лидер албанске опозиције.

Оставите Коментар