Имамо 187 потврђених случајева, 97 је хоспитализовано, од тога је 14 на респиратору, рекао је епидемиолог др Предраг Кон.

Заменик директора Института за јавно здравље „Батут“ Дарија Кисић Тепавчевић рекла је да су кинески стручњаци који су стигли, задовољни оним што су видели у Србији.

„Од 9 сати били су у Батуту и потом на састанцима кризних штабова. Упознали су се како функционише наш здравствени систем и имамо полазну тачку за разрешавање ситуације. Кинески стручњаци ће остати од 7 до 14 дана у Србији, са могућношћу да поново дођу. Они имају велико искуство, били су у контакту са хиљадама заражених, чули смо како изгледа када се на дневном нивоу сусрећу са хиљадама сумњивих случајева. Када су видели преглед наше ситуације и да се у 97 одсто случајева може утврдити ко се од кога заразио, кинески стручњаци су имали позитивне коментаре и мисле да смо на добром путу да сузбијемо епидемију“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Она је нагласила да је стваран број инфицирани пет до 10 пута већи него што има потврђених случајева, те да је то око 2.000 људи који могу даље да преносе заразу.

Епидемиолог др Предраг Кон рекао је да су кинески експерти имају велико искуство.

„Дошао је епидемиолог који је вођа тима, пулмолог, специјалиста ургентне медицине и још неколико лекара са искуством. Презентовали су нам како су разрешавали ситуацију у Кини, саслушали су нас, настављамо разговор са њима, планира се њихов обилазак Инфективне клинике и свих места где се лече оболели и где се планира лечење, као и планирање мера које следе“, додао је Кон.

Кон: Немамо експоненцијални раст

На питање да ли је задовољан тренутном ситуацијом, Кон је одговорио да „никад није задовољан, волео би да је ситуација боља, али није ни тако лоша“.

„Немамо експоненцијални раст, које бисмо сигурно да нисмо имали уведене мере“, навео је Кон и додао да је „сваки дан тежак, а победа је сваки дан кад не губимо живот“, подсећајући да је данас преминула друга жртва коронавируса у Србији.

Кон је објаснио да је 97 особа хоспитализовано, а да је од 14 на респиратору двоје у КЦ Војводине, четворо у КЦ Ниш, КЦ Крегујевац двоје и у Београду шесторо.

Како је рекао, укупно од тих 97 хоспитализованих пацијената, девет је у КЦ Војводине, 10 у КЦ Ниш, девет у КЦ Крагуејвац, 30 на Инфективној клиници, седам на Лклиници за пулмологију у КЦС и 32 у КБЦ Дргаиша Мишовић.

Планира се да се 27 пацијената пребаци на КБЦ Драгиша Мишовић, додао је Кон.

Оставите Коментар