Преко 3.000 руских војника учествовало је у војним вежбама за случај нуклеарне опасности, употребе хемијског оружја и спречавања ширења контаминације у јужним руским областима Ставропола и Кубана, саопштила је прес-служба руске јужне војне области 22. децембра.

Према објављеном саопштењу, војници који су учествовали у вежбама били су из 49. армије. Они су вршили деактивацију контаминираних објеката након масовног нуклеарног напада. Вежбе су обухватиле преко 300 јединица специјалне опреме, укључујући мобилне лабораторије за радијацију и хемијску експресну анализу. Одлука САД да се повуку из Уговора о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) и отворена изјава о плановима за повлачење из Новог СТАРТ-а (Споразум о смањењу стратешког наоружања) изазива забринутост да ће опасност од нуклеарног сукоба на територији Европе расти у блиској будућности.

Видео испод: Највећа војна вежба руских снага у постсовјетској ери Русије, Восток 2018

Такав конфликт може бити изазван неким ланцем трагичних догађаја који би почели током неког регионалног сукоба који укључује и САД и Русију. Овакав отворени регионални конфликт сада се отворено промовише од стране руководства Украјине, које чини све што је могуће да тензије између САД и Русије ескалирају у отворени сукоб у источној Европи.