Саветник српског члана Председништва БиХ Драган Калинић изјавио је Срни да је данашња посебна седница Народне скупштине Републике Српске само први легалан и легитиман одговор пре било којег другог потеза, укључујући и референдум, на угрожавање интегритета Српске након контроверзне одлуке Уставног суда БиХ о пољопривредном земљишту.

„Не сумњам да ће седница показати јединство народних представника власти и опозиције и неће оставити простора никоме ко оспорава наше суверено право на слободу и равноправност у БиХ“, истакао је Калинић.

Он је оценио да је ово је преломни тренутак, који га подсећа на време пре 30 година када су Срби јединствено, без обзира на различиту партијску припадност, донели историјску одлуку о оснивању Републике Српске.

„Tо је, поред осталог, био и наш демократски и храбар одговор на надгласавање и оспоравање равноправности српског народа у тадашњој БиХ и верујем да ће и сутра у парламенту Српске бити исказано јединство“, рекао је Калинић.

Он је нагласио да би политичко Сарајево, али још више неки делови међународне заједнице, након толико година, требало да се запитају зашто су у БиХ у толикој мери незадовољни и Срби и Хрвати и зашто БиХ није довољно комфорна за ова два конститутивна народа.

Калинић је констатовао да је прошло време „штапа и шаргарепе“, те да би због оспоравања права Републике Српске на имовину требало ићи и до Суда у Стразбуру.

„Докле год се не покаже искрена воља свих за структурним променама у неким институцијама, а пре свега у Уставном суду БиХ, и док повратак изворном Дејтону не буде једини пут у извесну будућност БиХ не преостаје ништа друго него да Република Српска искористи сва политичка, правна и демократска средства у одбрани свог интегритета“, оценио је Калинић.

Он је рекао да садашња „политика активне пасивности“ српских представника у заједничким институцијама БиХ није опструкција или некакав несувисли бојкот БиХ, већ једини рационалан одговор на политичко слепило дела међународне заједнице и бошњачког фактора и тако ће бити до даљег.

Оставите Коментар