Мирослав Лазански, амбасадор Србије у Руској Федерацији, изјавио је да је Србија процентуално вакцинисала више становника од Русије, те да је необјашњиво зашто је тамо процес имунизације ишао тако споро.

  • Од јуче се на 300 пунктова унутар Москве вакцинисало 100.000 људи, а досад је укупуно у Русији вакцинисано око 30 милиона људи од 148 милиона становника. Укупно је ревакцинисано око 3,5 милиона грађана Москве, што није много, с обзиром на то да руска престоница има око 20 милиона становника – каже Лазански за Пинк.

Ово, каже, није најбољи скор, те су руске власти донеле нову уредбу – у свим фирмама које се баве транспортом, здравством, просветом и трговином најмање 60 одсто запослених мора бити вакцинисано. Уколико се ова квота не испоштује, фирме плаћају казне од 500 до 11.000 евра.

  • Било је вести и да ће радници добити отказе ако се не вакцинишу, а све ово довело је до убрзавања процеса вакцинације. У Русији су, иначе, на располагању четири вакцине: Спутњик В, Спутњик лајт, Ковивак и Епивак – каже Лазански.

Додаје да у Русији и даље нема речи о трећој дози вакцине, а да се епидемиолошке мере разликују од града до града. Каже да током пандемије није било ригорозних ограничења која су се односила на становништву, али да је Ковид-19 створио проблеме у дипломатији, односно амбасаде су прекинуле међусобни физички контакт.

  • Неке земље су изашле из тог режима, односно њихова дипломатска представништва, а неке и даље нису – каже Лазански коментаришући стање са коронавирусом у Русији.

Подсећа да је Србија прва земља у Европи која је почела да производи Спутњик В. Истиче да је тема руске вакцине исполитизована у ЕУ, чему јасно сведочи чињеница да је Брисел не признаје, а да су појединачне земље чланице пристале на њихову употребу.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар