Нови изглед Балкана! Овако се у три речи може описати план Владимира Путина, који би обезбедио трајни мир у региону. О руском пројекту за сада се воде разговори иза кулиса и на нивоима специјалних изасланика неколико држава, али се он све гласније помиње и у дипломатским круговима из којих је до Српског телеграфа и стигла ова информација.

Путинов план добрим делом поклапа се и с идејама које заступају одређени кругови у Вашингтону, а један од кључних играча у његовом спровођењу је председник Републике Српске Милорад Додик (то је један од главних разлога његових честих сусрета са шефом Русије). Наравно, тек ће уследити дипломатска офанзива Москве са циљем да се Путиновом пројекту обезбеди широка међународна подршка.

НАЦИОНАЛНО ПИТАЊЕ

У најгрубљим цртама, нова мапа Балкана подразумева разграничење Срба и Албанаца, припајање Републике Српске Србији, као и некадашњег простора Херцег-Босне Хрватској и стварање мини-муслиманске државе, која би у ствари представљала оно што је остало од БиХ.

Тиме би, сматрају руски стручњаци с којима је Путин разрадио овај пројекат, била омогућена стабилност Балкана на дужи период. Такође, били би потпуно обесмишљени пројекти „велике Албаније“, али и исламске џамахирије у коју неки покушавају да претворе садашњу БиХ. Коначно, успоставила би се и јасна граница даљем ширењу НАТО на исток.

Мапа Балкана по Путиновом плану, Фото: Српски телеграф/монтажа
Мапа Балкана по Путиновом плану, Фото: Српски телеграф/монтажа

Стручњак за међународну безбедност из БиХ Џевад Галијашевић сматра да је план одличан. Он истиче да препакивање граница на Балкану не може да се спроведе без нових тешких конфликата, осим ако тај процес не надзире Русија.

– Путин је свестан да на Балкану нема стабилности док РС у потпуности не припадне Србији, пошто је БиХ извор нестабилности с тенденцијом јачања муслиманског екстремизма. Предложена мапа јесте крајњи геополитички циљ ком треба стремити, она подразумева решавање националних питања на Балкану у складу са европском теоријом о нацији. Путин савршено добро зна кад је тренутак да се нека тешка питања решавају, а која могу да се одложе – објашњава наш саговорник.

ЧВРСТЕ ГАРАНЦИЈЕ

Некадашњи шеф југословенске дипломатије Владислав Јовановић каже за Српски телеграф да руски председник има моћ да свој план спроведе у дело.

– Пројекат који Путин има у замисли може да буде део дипломатских игара које нама обичним људима нису докучиве, али имајући у виду да је ова мапа праслика некадашње идеје о националним државама, председник Русије сигурно може да буде стратег такве замисли на Балкану. Он у односу на западне лидере нема упрљане руке у региону, све што се дешавало овде у последњих 30 година дешавало се мимо Русије – наводи Јовановић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић истиче да би Срби, уколико би овај план заживео, на овај начин коначно решили своје национално питање.

– То подразумева да уз поделу Косова иде и право РС на самоопредељење. Свакако, морале би да буду успостављене гаранције за границе остатка Србије јер су за нас неприхватљиве било какве промене у вези са Санџаком – износи Анђелковић.

Кључне тачке Путиновог плана
1. Разграничење Срба и Албанаца, Србији припада север Косова, Албанцима мањи део општине Прешево, односно узак појас уз ауто-пут

2. Србији се припаја Република Српска

3. Хрватској се припаја Херцег-Босна

4. Од остатка БиХ формира се мини-муслиманска држава

5. Искључено било какво цепање Санџака

6. Македонија остаје у садашњим границама

Горан Митровић

Извор: republika.rs

Оставите Коментар