Премијер привремених приштинских институција Рамуш Харадинај потврдио је данас да путује у Берлин, где ће се, између осталог, састати с немачким канцеларком Ангелом Меркел.

– Данас ћу отпутовати у Берлин у једнодневну посету током које ћу се састати са канцеларком Ангелом Меркел, председником Бундестага Волфгангом Шојблеом, посланицима свих парламентарних група у Бундестагу, који ће присуствовати конференцији „Међународни састанци“– написао је Харадинај на Фејсбуку.

Он каже да ће ова радна посета имати за циљ продубљивање односа и поверења између тзв. Косова и Немачке као стратешког партнера.

– Сарадња заснована на поверењу је неопходна на путу Косова ка економском развоју, европским интеграцијама и безбедности. Немачка је и даље један од кључних партнера Косова и њихова подршка је од виталног значаја за постизање наших заједничких циљева – написао је Харадинај.

Такође, немачка Влада је пружила информације о састанку који ће се одржати у Берлину 6. јуна између Меркел и Харадинаја.

У саопштењу из Канцеларија Меркелове наводи се да ће разговарати о односима између Немачке и тзв. Косова, али и о односима Београда и Приштине.

 

– Дана 6. јуна око поднева, канцеларка Меркел очекује премијера Косова Рамуша Харадинаја. Садржај радног састанка су билатерални односи између Косова и Немачке, питања спољне политике са посебним фокусом на односе између Србије и Косова – саопштила је немачка влада.

Канцеларка Меркел се лично ангажовала са француским председником Емануелом Макроном како би довели Приштину и Бепград до коначног споразума.

Макрон је позвао лидере обе стране да се поново састану у Паризу 1. јула ове године.

Оставите Коментар