Потпредседник италијанске владе Матео Салвини узвратио је ударац након што је немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да неће допустити да његова странка ради са њом у Европском парламенту. Њих двоје сукобили су се само недељу дана пре европских избора.

“Не желимо да будемо са људима који су уништавали Европу свих ових година”, одговорио је Салвини на Меркелово одбијање његове антимигрантске странке Лига. У интервјуу за италијански лист Ла Стампа, Ангела Меркел је одбацила могућност постојања савезништва између било које десничарске и деструктивне странке са својом централно-десничарском партијом Европски народ (ЕПП).

“Само питање миграција је довољно да покаже зашто ми никада не бисмо сарађивали са странком господина Салвинија”, рекла је.

Меркелове оштре речи нису узнемириле новог италијанског лидера који је против имиграната. Салвини никада није изразио жељу да се придружи немачкој канцеларки. Уместо тога, позвао је мађарског премијера Виктора Орбана, који се снажно противи граничној политици Меркелове, да буде део десничарске групе Европа нација и слобода (ЕНФ) у Европском парламенту.

“Ми не желимо ништа са Меркеловом и француским председником Емануелом Макроном, који су уништили Европску унију. Желимо да спасимо Европу од бирократа, банкара и финансијера који су је упропашћавали све ове године “, рекао је Салвини.

Бреxит партија и Салвинијева коалиција Европе нација и слобода остварили су велике резултате на европским изборима.

Салвини је прошлог месеца изјавио да би више волео да види Русију као чланицу Европске уније, него Турску, која већ годинама покушава да постане део блока.

“Да будем искрен, уместо да понудим улазак у Европску унију Турској, више бих волео да видим Русију као чланицу европских редова”, рекао је Салвини.

За италијанског националистичког лидера, Русија би била много ближа Европи када је у питању култура.

“Мислим да је Русија много ближа нашој историји, нашој култури, нашој економији, нашим традицијама него Турска”, рекао је он.

Оставите Коментар