Споменик великом жупану висок 23 метра и тежак 68 тона приказује родоначелника средњовековне српске династије Немањића с мачем у десној и Хиландарском повељом у левој руци.

Уместо на уобичајеном постаменту, Стефан Немања стоји на напуклом византијском шлему који се на четири крака ослања на земљу и одакле се помаља владарско жезло.

Унутрашњост постамента биће доступна грађанима, и у њој ће бити приказана историја династије Немањић.

Споменик који је постављен разликује се од оног који је победио на конкурсу, што је изазвало доста пажње јавности – Стефан Немања сада уместо крста у једној руци држи мач.

Професор Правног факултета Сима Аврамовић објаснио је за РТС да је Стефан Немања био оснивач српске и државности и духовности, али да је ипак превагнула идеја државности која се није постизала руским крстом већ, као и увек, мачем. Међутим, нико није обратио пажњу на предмет у његовој другој руци.

Шта држи у другој, левој руци?

Стефан Немања у левој руци држи Хиландарску повељу, спис издат крајем 12. века од стране Стефана Немање. Други верзију је издао његов син Стефан. Оригинал документа се чува у Хиландару, а у спису се описује живот Стефана Немање.

Писана је на пергаменту, дугом 63 а широком 32,5 цм. Доњи део је сужен, почевши од 50. цм па до краја, тако да има облик неправилног троугла. Текст је писан уставним писмом, црним мастилом. Има укупно 75 редова. На крају је Стефанов потпис испод њега је датум (“месеца септембра 29. дан”) и потврда краља Владислава.

Повеља почиње речима:

У почетку створи Бог и небо и земљу и људе на њој, и благосови их, и даде им власт над сваком творевином својом, и постави ове царевима, друге кнезовима, оне господарима, и свакоме даде да пасе стадо своје, и да га сачува од сваког зла које би наишло на њега…

Оставите Коментар