Вечерас од 20:45 у Лавову бити одиграна фудбалска утакмица “Украјина-Србија” а истог тог дана украјинске националистичке организовале су украјинско-хрватски марш.

Познајући напетост између Срба и Хрвата, лако је предвидети да данас може доћи до традиционалних “СРБЕ НА ВРБЕ” и сличних шовинистичких слогана и парола, пред почетак, али и за време утакмице.

Ако не узмемо у обзир симпатије према странама у руско-украјинском сукобу, онда Украјинци немају шта да деле са Србима и Хрватима. Због велике подршке Украјини од стране Хрватске, међу украјинским националистима често долази до шовинизма који је усмерен на Србију, а који се нарочито манифестује у спаљивању националних застава.

На једом од плаката који је могао да се нађем најпре на друштвеним мрежама, ови украјински националисти позивију на скуп на тргу код споменика Данилу Гаљицком утакмице.

Како је било и најављено, тако се и догодило. На овом тргу, само пар сати пред почетак утакмице организован је марш на којем су могли да се чују повици попут – Украјина и Хрватска браћа заувек или Путине марш из Украјине.

Како се на снимку може видети, било је и неколико навијача из Хрватске.

Српски навијачи неће бити присутини на утакмици у Лавову. ФС Украјине је карте намењене за госте поделио ветеранима борбених операција у Бомбасу, члановима њиових пордица и деци без родитељског старања.

Подсетимо, током утакмице између Украјине и Србије 2016.године, украјински навијачи су спалили заставу Србије, мотивисани чињеницом да многи Срби узимају учешће у оружаном сукобу у Украјини на страни ДНР-а.

Спаљивање застава непријатељских држава одувек је носило у себи симболику тријумфа и доминације над непријатељем, међутим, ова пракса је погрешна у контексту Србије. Упркос функционисању про-руске средине и њиховом учешћу у сукобу на страни сепаратиста, важно је присетити се, да Србија, упркос пријатељству са Руском Федерацијом, није признала легитимност референдума на Криму, а украјински мировни контингент још увек има стабилизациону мисију на Косову, што даје Украјини простор за дипломатско маневрисање и дијалог. Упркос пријатељству са Путином, већи број учесника који су отишли да подрже про-руске терористе, осуђени су након повратка у Србију.

Оставите Коментар