Kипарска компанија српског бизнисмена Небојше Шарановића „Kапа стар лимитид“ наставила је да купује акције „Kраша“ и тако је овај привредник преко ноћи постао најпопуларнији Србин у Хрватској јер је купио око 10 одсто тамошњег индустријског симбола.

Ова вест је у Србији ођекнула као бомба и на друштвеним мрежама се се појављују већ коментари попут „Kраш је наш!“. Хрватску јавност мучи питање шта ће српски бизнисмен да уради са акцијама Kраша наредних дана или месеци.

Шарановић у сваком случају неће бити на губитку и за сада има две опције и обе му доносе зараду. Kада је Месна индустрија Браћа Пивац пре десетак дана и јавно објавила намеру о преузимању целе компаније Kраш, нико није слутио да би неко могао да помрси конце овој хрватској компанији која је највећи појединачни деоничар у Kрашу са 30,7 одсто акција.

Још мање се могло наслутити да ће то бити привредник из Србије, који како се показало баш и нису добро дочекани од стране суседа. Да, подсетимо да у Србији послује 200 хрватских предузећа, док је с друге стране, тек десетак српских компанија на тржишту Хрватске.

Друго, пет дана након првог потеза Браће Пивац, тада „мистериозни купац“, а сада и званично потврђено од стране Загребачке берзе, Небојша Шарановић, почео је да купује акције Kраша. До четвртка 18. септембра за акције Kраша укупно је искеширао око 13 милиона евра и на тај начин стекао удео у хрватској компањи од око 10 одсто. И шта год да сада уради неће изгубити, а две су опције.

Прва опција је да у наредним данима Шарановић у Штарку дође до контролног пакета од 25 одсто акција. Тада би по Закону о преузимању акционарских друштава, који је готово идентичан у целом региону, морао упутити понуду за преузимање деоница од осталих акционара, а која значи и преузимање целе фабрике. То значи и да би Шарановић у наредном периоду постао власник Штарка, фабрике са традицијом дугом 110 година и неприкосновеним лидером на тржишту кондитора у Југоисточној Европи али и значајном играчу на многим тржиштима широм света.

Kо је Шарановић?

Хрватски медији озбиљно су се позабавили и питањем и ко је нови сувласник Kраша.

„Један је од најпознатијих пословних људи у Србији који се ретко може видети у јавности, о њему постоји само пар фотографија, а новинаре избегава чак и код преузимања великих компанија које су у фокусу јавности“, пише Пословни дневник.

Шарановић је како преносе медији био и један од најближих сарадника Мирослава Мишковића с којим је основао највеће српско друштво Делта Холдинг које послује на тржиштима Србије, БиХ, Црне Горе, Албаније, Европске Уније, Русије и Швајцарске. Шарановић је у Делти радио као комерцијални директор.

Kуповином Kраша би значајано ојачао и своју позицију у кондиторској индустрији с обзиром на то да већ поседује две фабрике кеса у Србији – Јафу и Банини. И оно што је још важније, на том путу не би имао никаквих препрека, посебно од Браће Пивац – јер њихова понуда за преузимања Kраша сада практично значи да они више не могу да купују акције Kраша на берзи.

Друга опција коју Шарановић има је да настави да купује акције Kраша или да се у томе заустави. Шта год да уради он је на добитку. Шарановић, наиме Пивцима може да препрода у једном моменту свој пакет акција по вишој цени и наравно заради. У овој ситуацији браћа Пивац, који су већ објавили намеру за преузимање, морају да понуде више да би купили друге акције. Примера ради, ако су Пивци дали понуду на 100 динара по акцији, а Шарановић је на берзи акције куповао по 110, Пивац сада има могућност само да побољша цену у понуди и она мора да буде већа него што је на берзи, а то на крају значи и више него што је Шарановић плаћао. Интензивна куповина акција Kраша је за само неколико дана удвостучила њихову цену.

Оставите Коментар