Епископски савет Српске православне цркве у Црној Гори саопштио је да 12. јул, односно Петровдан крајњи рок за Владин одговор на њихов, како истичу, јасно и прецизно формулисан предлог о измени текста Закона о слободи вероисповести. После тог времена, а у периоду предизборне кампање, како наводе, немају намеру да разговарају о тој теми.

У саопштењу се наводи да је Епископски савет примио к знању јучерашње саопштење Европске комисије из Брисела о потреби наставка дијалога између Цркве и Владе у Црној Гори у вези са доношењем Закона о слободи вероисповести.

Истиче се, такође, да су разумели да ЕК у свом саопштењу охрабрује дијалог који треба да доведе до решења овог проблема, а не, како наводе, да дијалог буде условљен и ограничен одлукама било којих других институција, како је саопштено из Владе Црне Горе.

„Оно што јесте проблем од самог почетка припреме и доношења овог анти-закона, то је чињеница да нема инклузивног поступка, и да у израду законског текста нијесу укључене све релевантне стране, као и да све ово није рађено у складу са међународним и европским стандардима из области људских права“, оцењује Епископски савет.

Додаје се да је јуче објављена намера Владе да суспендује (обустави) примену Закона –неодржива, антиуставна и правно неизвесна околност.

„Она не води рјешењу проблема, осим што демонстрира повлачење црногорске власти пред мирном, грађанском побуном народа. Молитвене црквене литије, које су истовремено и грађански протест против овако донесеног Закона – показале су да овдје није ријеч о политичким, страначким, па ни националним подјелама народа, него о чистој борби за вјерска права и слободе“, оцењује Епископски савет СПЦ у Црној Гори.

Спремност за наставак разговора на експертском нивоу

Указују да, као Црква Христова, после овакве поруке Европске комисије, још једном показују спремност да се разговори о Закону на експертском нивоу приведу крају, али на уставан и правно утемељен начин.

„Пред нама је вријеме молитве и поста, уочи Петровдана ове године (12. јул 2020.). Тај период видимо, без примисли о условљавању и уцјенама, као крајњи рок за Владин одговор на наш јасно и прецизно формулисан предлог о измјени законског текста. Послије тога времена, а у периоду предизборне кампање – немамо намјеру да разговарамо о овој теми“, поручује Епископски савјет.

Када је у питању литија најављена за сутра, Епископски савет позива свештенике и вернике да тамо где литије нису на време пријављене и где, самим тим, нису добиле одобрење полиције, да ту треба одржати само молебане у храму.

Додаје се и да тамо где су одобрене, литије треба да се обаве у оном броју учесника који предвиђају важеће здравствене мере.

Управу полиције и њене службенике на терену, Епископски савет замољава да законске прописе и здравствене мере примењују по правилу да је „закон једнак за све“.

То значи, како објашњавају, да не поступају по селективној правди, на начин да је једна врста масовних окупљања у црногорским градовима могућа и некажњива, а да друга, иста таква, подлеже свим могућим санкцијама.

Оставите Коментар