Кина гради више од 100 силоса за ракете у пустињи, показује анализа сателитских снимака, за које истраживачи кажу да наговештавају могуће проширење нуклеарног капацитета земље.

Аналитичари упозоравају да то проширење представља „алармантан развој ситуације“, али позивају на опрез од „размишљања о најгорем“ истичући да би то могло да повећа тензије међу највећим нуклеарним силама око програма разоружања, пише британски „Гардијан“, преноси Танјуг.

У истраживању, које је првобитно објављено у „Вашингтон посту“, у пустињи у провинцији Гансу идентификовано је најмање 119 силоса, за које се чини да би могли да буду намењени складиштењу интерконтиненталних балистичких пројектила.

Како тврде истраживачи, на локацији од 1.800 квадратних километара у близини Јумена налазе се и подземни бункери, који могу да служе и као лансирни центри, као и ровови, путеви и мала војна база.

Истраживачи Центра за студије о неширењу нуклеарног оружја „Џејмс Мартин“ Института међународних студија у Мидлебурију објекте је открила анализирајући сателитске фотографије комерцијалне компаније „Планет“.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Оставите Коментар