Немачка канцеларка Ангела Меркел је по други пут у десет дана изазвала забринутост немачке јавности.

Наиме, она је виђена како се неконтролисано тресла у два наврата. Најпре је 18. јуна канцеларка имала тешку дрхтавицу док је стајала поред украјинског председника Владимира Зеленског кога је примила у посету. Након што је, како је рекла, попила три чаше воде, осећала се много боље.

 

Међутим, слична ствар се десила и у четвртак док је стајала поред немачког председника Франк-Валтера Штајнмајера на церемонији постављања новог министра правде.

Из Меркелиног кабинета су рекли да нема разлога за бригу и да је она доброг здравља.

Али, како су навели немачки медији, Меркел се наводно тресла и 2017. године док је била у Мексико Ситију, а наводно су јој сметали врућина и влажност ваздуха.

 

За медије су стручњаци навели неке од могућих болести које би могла да проузрокују да се човек неконтролисано тресе.

– Тешко је рећи само на основу снимака о каквом је здравственом проблему реч код Ангеле Меркел јер то може бити, на пример, и неки есенцијални тремор или, пак, неспецифична Паркинсонова болест, односно тзв. Паркинсон плус, па и нека друга екстрапирамидна болест (неуролошка болест која узрокују поремећаје кретања) – кажу стручњаци.

Есенцијални је тремор, објашњавају, наследна болест, а манифестује се као тремор односно дрхтање. Почиње поступно и најчешће у добу изнад 60 година, објашњавају стручњаци. Обично се јавља у одређеном положају тела, док се Паркинсон јавља и у мировању. Паркинсон плус је, пак, синдром којим се описују неуродегенеративне болести, а такође се може манифестовати и тремором.

Стручњаци кажу да би можда могла бити реч и о неким реакцијама у стресним ситуацијама, али и могућој хипогликемији. Такође би се могло радити о екстремној дисфункцији штитне жлезде, али све су то нагађања јер се права дијагноза може поставити само на темељу претрага.

Поремећаји хормона штитне жлезде неретко остају непрепознати све док не дође до тешких поремећаја. Углавном се манифестују претераним знојењем, појачаним радом срца и нервозом, а то онда може изазвати и тремор.

Иначе, Ангела Меркел је позната под добром здрављу и завидној издржљивости, поготово током касноноћних дебата на самитима Европске уније. Досад је с функције због здравствених проблема изостајала само у два наврата, и то кратко: једном 2011. након операције колена, као и након пада на скијању 2014. године.

Оставите Коментар