Овогдишња додела Нобелове награде за књижевност у Стокхолму почела је у 16.30, овогодишњи лауреат је Петер Хандке што је изазвало доста реакција широм света
Хандке се нашао на мети критика због својих ставова да је Србија жртва ратова 90-их, као и због мишљења о Слободану Милошевићу.

Чак је и једна чланица Нобеловог комитета због тога поднела оставку, али то никако није довело у питање доделу престижне награде аустријском писцу.

Данашној свечаном уручивању Нобелове награде неће присуствовати представници Албаније, Kосова, Босне и Херцеговине и Хрватске, како је раније најављено. Још није јасно да ли ће на додели награда у Шведској бити представник Северне Македоније, али судећи по твиту Беџета Пацолија одговор је не.

Списку оних који бојкотују придружила се Турска због, како је наведено, негирања геноцида у Босни.

Ова одлука помало је чудна ако се узме у обзир да и сама Турска негира геноцид који је починила на Јерменима у периоду од 1894. па све до 1923. године. Најкрвавијом се сматра 1915. година, када су тадашње турске власти спровеле план протеривања и масакра Јермена. До почетка 1920-их, када су се масакри и депортације између 600.000 и 1,5 милиона Јермена било је мртво, док је много више било присилно уклоњено из земље.

Турска признаје да је 1,5 милиона Јермена убијено, али оштро реагује на реч „геноцид“ тврдећи да га није било. Иста таква реакција уследила је и када је у октобру ове године, готово у исто време када је објављено да је Хандке овогодишњи добитник награде за књижевност, представнички дом Kонгреса САД формално признао геноцид над Јерменима.

Турска је одмах реаговала и снажно осудила „политички чин лишен разума, намењен искључиво јерменском лобију и антитурским групама“.

  • Турска не признаје резолуцију, која за Анкару нема никакву вредност – рекао је тада Ердоган коментаришући чињеницу да је чак и дугогодишњи турски савезник признао геноцид над јерменским народом.

Хандке ће у Шведској данас имати и подршку свог дугогодишњег пријатеља Емира Kустурице.

Оставите Коментар