Њујоршки милијардер је на време најављивао шта мисли да уради ако дође у Белу кућу, што сада и чини.

У првих десет дана владавине Доналд Трамп је наредио изградњу зида на граници са Мексиком, забранио улазак у САД за грађане седам муслиманских земаља и поништио споразум о слободној трговини на Пацифику. Више нема сумње. Он заиста испуњава своја предизборна обећања.

Толико му се мора признати. Можете сматрати да је његова политика разборита, погрешна или сасвим суманута, али он ради оно што је у кампањи обећао да ће урадити и због чега је изабран. Истина, његови први кораци испровоцирали су револт либералних Американаца, миграната и феминисткиња, чланова бивше владе, појединих конгресмена, страних лидера и многих славних личности. Хилари Клинтон поручује да подржава милионе учесница женских маршева против председника. У крајње необичном маниру за бившег председника, огласио се и Барак Обама, охрабрујући демонстранте који протестују против Трампових забрана. Многи светски лидери саопштавају да не подржавају постављање рампе за мигранте и избеглице. Укратко – незадовољство је огромно.

Али, Трамп и не треба да усрећује бираче Барака Обаме и Хилари Клинтон, Холивуд и председнике других земаља. Његови бирачи су га изабрали управо због предлога које сада реализује, каква год да је вредност тих идеја. Трамп не ради ништа што није најавио да ће урадити. Упозорења су стизала благовремено, пре него што је изгласан. Могуће је да је свет и даље у неверици зато што је навикао да политичари у кампањи говоре једно, а дам када дођу на власт, раде нешто сасвим друго. Узмимо за пример многе европске левичаре који у кампањи изгарају од жеље за економском и друштвеном једнакошћу, а након преузимања власти се по правилу понашају као најобичнији неолиберали. Франсоа Оланд је највише разочарао управо своје бираче када је показао да је социјалистички председник који нема везе са социјализмом, док је Алексис Ципрас урадио све оно што је обећао да неће урадити када је реч о штедњи и повлађивању повериоцима.

У крајње необичном маниру за бившег председника, огласио се и Барак Обама, охрабрујући демонстранте који протестују против Трампових забрана.

Трамп је одавно истакао да у глобалном отопљењу види кинеску ујдурму, да ће срезати порезе најбогатијима, укинути многе регулативе и водити протекционистичку економску политику, па нема места разочараности што је у првим данима владавине укинуо Обамине еколошке уредбе, дозволио градњу нафтовода који загађују животну средину и наговестио увођење 20 одсто тарифа на мексичку робу (а можда и на све друге). Не треба да чуди ни лакоћа са којом је Трамп, који се као звезда ријалити програма прославио реченицом: „Отпуштен си!”, прексиноћ отпустио челницу Министарства правде која није хтела да спроводи његову уредбу о мигрантима и избеглицама, сматрајући је незаконитом. Сали Јејтс је Обамин кадар и за време прошле владе је била заменица министра правде, а Трамп је морао да је привремено стави на чело ресора док не буде потврђен његов кандидат Џеф Сејшенс. Ако се присетимо да је вашингтонски естаблишмент називао корумпираним и неспособним и тврдио да о Исламској држави зна више од генерала, онда је сасвим очекивано и што је запосленима у Стејт департменту поручио да слободно могу да иду ако им се не свиђа његова политика. Или што је из Савета за националну безбедност избацио директора свих обавештајних агенција и главнокомандујућег здруженог штаба, а убацио свог саветника који се раније прославио као уредник  радикалног десничарског сајта. Иако су многи били шокирани када је као председник наговестио да би поново могао да по свету отвара тајне америчке затворе и одобри мучење осумњичених за тероризам, Трамп је још у кампањи истакао да је велики фан тортуре. Тачно је да је као бизнисмен у сукобу интереса, али никада није ни обећао да ће продати компанију.

Зашто онда његов наступ и даље изазива толики шок и неверицу? Могуће је да су многи сматрали да је Трамп изговарао ствари тек онако, у жару предизборне борбе и да и није имао намеру да буде председник или уради било шта од обећаног. Сада је јасно да је Трампа требало схватати и буквално и озбиљно – он је дословце мислио оно што је изговарао и заиста хоће да то и оствари. Како оцењује либерални информативни сајт „Вокс”, 45. председник, као ниједан његов претходник, неће моћи да испуни сва своја обећања, али је, по свему судећи, решио да покуша и вероватно ће у нечему и успети.

Обећање које сигурно неће испунити, што је било јасно већ у изборној ноћи, јесте да ће некадашњу конкуренткињу кривично гонити и „стрпати је у затвор”. Да је победила Хилари Клинтон, она би врло вероватно била далеко већа енигма од републиканског ривала јер је у говору пред банкарима са Волстрита (како је показао материјал објављен на „Викиликсу”) признала да има јавне и приватне ставове. Њујоршки милијардер изгледа има само једно лице које је показао у кампањи, само што су се многи надали да ће оно бити мало „лепше” када се усели у Белу кућу. Он се никада није контролисао у јавности па су Американци одавно знали шта могу да очекују. Кандидат који је истеривао новинаре са прес-конференције и ширио теорије завере о Обамином рођењу постао је шеф Беле куће који медије назива „најнепоштенијим људима на планети” и износи „алтернативне чињенице” о посећености инаугурације. Председник Трамп је и даље – Трамп.

Извор: Политика
Фото: Ројтерс