Гренел, Вархеји и Борел били јасни – Таксе се морају укинути
Никада јаснија порука САД није била као што је сада да је неопходно да Приштина укине таксе на робу из централне Србије и БиХ, изјавила је данас премијерка Ана Брнабић, наводећи да су ту поруку, осим изасланика америчког председника Ричарда Гренела, упутили и европски комесар за проширење Оливер Вархеји, као и Жозеф Борел, нови шеф дипломатије ЕУ.

Брнабић је на ТВ Пинк казала да је Аљбин Kурти, док није постао премијер привремених приштинских институција, друго причао и оценила да је сада другачија одговорност на њему.

  • Једна је одговорност када сте у опозицији, а друга је одговорност када сте директно одговорни за односе Приштине и САД – казала је Брнабић и изразила наду да ће таксе заиста и бити укинуте.
  • То је одлично за Србе на KиМ, добро је за цео регион зато што ће се повући одлука за давање националне припадности кексу и млеку. То је добар сигнал за будућност – казала је премијерка.

Укидање такси је одлично и за све остале на KиМ и за Албанце који су скупо платили цену те политичке одлуке, каже Брнабић, истичући да је плаћају и данас и да ће је плаћати све док се та мера не повуче.

Говорећи о реципроцитету који је Kурти спомињао како би таксе биле укинуте, Брнабић каже да није сигурна о којем реципроцитету причају.

  • Политика Влада Србије је потпуно јасна, нема ту сивих зона, нејасноћа, ми тражимо поштовање свих потписаних споразума, ми тражимо поштовање ЦЕФТА споразума, ту нема нејасноћа – истиче премијерка.

Leave a Reply