Министар унутрашњих послова Александар Вулин најавио је данас да ће у петак, 5. новембра, на 50 локација у Србији бити одржана вежба „Систем 2021“ и да ће показати да је Србија велика, снажна и организована држава која је у стању да се носи са проблемима на читавој својој територији.

Министар Вулин је у јутарњем дневнику РТС рекао да величина предстојеће вежбе није забележена у новијој историји Србије и да још од времена Југославије нису рађене тако велике вежбе цивилне заштите које треба да покажу како функционише читав систем.

Вежба ће, како је прецизирао, бити изведена у истом тренутку на 50 локација у 24 града и 26 општина и у њој ће учествовати близу 8.000 људи, припадници Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, Цивилне заштите, Горске службе спасавања, Црвеног крста, Војске Србије, локалних јединица различите намене.

Истакао је да ће вежба садржати реалан сценарио, дакле оно што може да нам се деси, са специфичношћу сваке локалне заједнице у којој ће бити изведена.

  • Бићу присутан на два места – у Kрагујевцу на језеру и у Лозници на Дрини. Ту ћемо приказати реаговање у случају великих поплава, до спасавања великог броја људи на Дрини, што је све реалан и могућ сценарио – рекао је министар Вулин.

Министар је истакао да, шта год да се деси, припадници јединица и организација који учествују у вежби морају да буду ту и у стању да заштите грађане и њихову имовину.

  • Систем 2021″ је права прилика да то покажемо и бескрајно сам поносан на све ове људе, ово се није радило од времена Југославије – рекао је министар Вулин.

Оставите Коментар