Споразум о демаркацији измеду Подгорице и Приштине потписан је у Бечу 26. августа 2015. године.

Питање “границе” код Чакора решаваће се у договору са Црном Гором, поручио је после разговора са становницима Ругова код Пећи бивши премијер тзв. Косова Рамуш Харадинај.

Лидер Алијансе за будућност Косова, који је и кандидат за премијера на изборима заказаним за 6. октобар, поручио је да је “по питању граница са Црном Гором било грешака”, али да је о томе разговарао са црногорским лидерима и да верује да ће у сарадњи са њима бити постигнут договор да се та “грешка исправи”.

– Знамо да су историја и прошлост били тешки, желимо да ствари уредимо. Са Чакором је направљена грешка. Схватили су да није у реду и њихова два лидера се не противе да се то поправи – рекао је Харадинај.

Он је истакао да “неће себи рећи да је нешто тешко, док не врати сваки камен Чакора”.

Харадинај је и раније рекао да је о питању поновног разматрања споразума о демаркацији границе са Црном Гором разговарао са црногорским колегом Душком Марковићем.

Споразум о демаркацији измеду Подгорице и Приштине потписан је у Бечу 26. августа 2015. године.

Реч је о међи, око 79 километара, која је била утврђена Уставом СФРЈ из 1974, измеду Србије и њене јужне покрајине и тадашње Републике Црне Горе.

Харадинај је од почетка тврдио да је такозвано Косово потписима Хашима Тачија и Филипа Вујановића “изгубило неколико хиљада хектара земљишта”.

Оставите Коментар