Уставотворна скупштина Венецуеле одобрила је меру која дозвољава суђење челнику опозиције Хуану Гваиду, што се тумачи као корак ка његовом хапшењу.

Хуан Гваидо, лидер опозиције, у јануару се позвао на устав земље и преузео функцију председника државе након што је прогласио поновни избор председника Николаса Мадура 2018. године преваром.

Сједињене Америчке Државе и вец́ина других западних земаља признаје Гваида као легитимног вођу Венецуеле и не признају одлуке које доноси влада Николаса Мадура, законитог председника.

Одлука Уставотворне скупштине је била неопходна како би Врховни суд наставио са суђењем Гваиду, јер као посланик има парламентарни имунитет који му ограничава суђење за разлику од просечних грађана.

– Ово формално одобрава наставак суђења Гваиду – рекао је шеф скупштине Диосдадо Кабело, који је и потпредседник Социјалистичке партије.

Хуан Гваидо је у понедељак рекао новинарима да Скупштина није правно способна да му укине имунитет. Опозиција сматра да је деловање Уставотворне скупштине незаконито.

– Знате како се понаша режим – ово више није само прогонство, већ инквизиција – рекао је Гваидо.

Законити председник Николас Мадуро је рекао да Гваидо треба да се „суочи са правдом“ и назвао га џаком за ударање Сједињених Америчких Држава.

Међународни хушкачи Гваида, углавном администрација Доналда Трампа, упозорили су венецуеланске власти да га не дирају и запретили строжим санкцијама против Мадурове администрације.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here