Украјинска влада одобрила је план реализације стратегије за „деокупацију“ Крима.

„Стратегија представља свеобухватну мапу пута, захваљујући којој ћемо да вратимо Крим. То су веома детаљни кораци за деокупацију“, рекао је премијер Украјине Денис Шмигаљ на седници владе коју су преносиле украјинске телевизије.

Нови документ садржи 158 тачака са инструкцијама различитим ресорима и органима. Такође предвиђа рад са међународним партнерима Кијева у циљу наставка санкционог притиска на Русију.

Истовремено, план предвиђа документовање и истраживање чињеница „кршења људских права и слободе“ на Криму. Такође је предвиђено усвајање закона и прописа о реинтеграцији полуострва.

Документ садржи и тачку о финансијским надокнадама грађанима „који су оштећени због поступака Русије“, а такође предвиђа редовне догађаје у циљу пружања информација о „окупацији“ украјинске територије. Такође се истиче да је неопходно да се израчунају губици Кијева услед губитка полуострва.

Председник Украјине Владимир Зеленски одобрио је још у марту ове године стратегију која је предвиђа сет мера усмерених на враћање полуострва под контролу Кијева.

Раније је мининстар спољних послова Украјине Дмитриј Кулеба назвао „три стуба“ политике за повратак Крима, а један од њих је стратегија „деокупације“ полуострва.

Оставите Коментар