Најпре ебола, а сада корона: хоће ли кубански стручњаци сузбити ову епидемију, пише Дојче Веле и наводи да у светској кризи са корона вирусом једна кубански лек има важну улогу. Реч је о медикаменту Интерферон алфа-2б.

Овај антивирални препарат, према наводима кубанског владиног листа Гранма, спада у 30 медикамената које Пекинг примењује у терапији код оболелих од корона вируса.

Када је реч о глобалној примени тог лека, Светска здравствена организација (СЗО) је тренутно уздржана. Дина Пфајфер из медицинског штаба СЗО указује да је немогуће коментарисати шансе за лечење без клиничких студија.

Медицинска сарадња Кубе и Кине би ипак могла бити и прилог социјалистичке земље борби против епидемије КОВИД-19 јер кубански медикаменти и серуми обично нису познати по примени на ратним подручјима, али кубански лекари – јесу, указује Дојче Веле.

Подсећа се да се о томе посебно причало поводом њихове акције у јеку епидемије еболе 2014. у Западној Африци. Куба је послала више од 460 лекара и неговатеља у Сијера Леоне, Либерију и Гвинеју, а 165 њих је радило по директном налогу СЗО.

„СЗО има веома позитивна искуства са кубанским лекарима када је реч о акцији против еболе“, каже Берт Хофман, стручњак за Кубу института за латиноамеричке студије ГИГА.

Он прогнозира да ће и у борби против корона вируса бити тражена кубанска експертиза. „Имаћемо корону и у многим сиромашним земљама са слабим здравственим системима. Ако СЗО хоће да на то реагује, кубански лекари би могли да се ангажују и у Африци“, каже Хофман.

„Армија белих кецеља“, тако је Фидел Кастро назвао кубанске лекаре који су служили у међународним мисијама. Од 1963, према наводима кубанског Министарства здравља, било је више од 600.000 акција у 164 земље. Тренутно је у 67 земаља ангажовано око 30.000 кубанских стручњака, посебно у Африци и Латинској Америци.

Дојче Веле наводи да кубански здравствени систем има много лекара, али да, с обзиром на економску кризу и недостатак девиза, нема довољно медикамената и медицинске опреме. Возачи таксија који се плаћају у доларима зарађују више од лекара.

Статистика показује да на Куби влада успешна превенција и основна медицинска заштита, па је тако смртност деце у САД већа него на Куби. На Куби се вакцинише више деце него у САД, а готово сви грађани спроводе мере превенције канцера.

Иако Куба није медицински узор за САД, та социјалистичка острвска држава која издваја 11 одсто свог БДП за јавно здравље, у Латинској Америци и многим афричким земљама важи као једна од најнапреднијих.

Сада је корона вирус стигао и до Хаване. Новине комунистичке партије „Гранма“ објавиле су 12. марта да је троје италијанских туриста позитивно тестирано на вирус.

Берт Хофман оцењује да епидемија корона вируса показује не само преотивречности између богатих и сиромашних, већ и између диктатуре и демократије.

„Државе попут Кубе и Кине су у великој предности када је реч о ригидном сузбијању епидемија, јер је захват државе директан. Постоји једна војна рутина; тамо се, ако треба, у случају нужде испразни цео аеродром. То су акти самовоље који у овој ситуацији могу да делују позитивно“, истиче Хофман.

Оставите Коментар