Због чврстих ставова према мигрантима, Виктор Орбан један је од најпопуларних лидера деснице у Европи.

Kоментарима попут оног да је мигрантска криза „немачки проблем“ и да Мађари имају права да „не живе заједно са Муслиманима“, стекао је велику популарност мађарском премијеру.

Орбан већ дуго љути ауторитарну елиту у Бриселу политиком безбедних граница, укључујући и унапређење веза за Русијом.

Орбан је тренутно на челу најјаче владе Мађарске од пада комунизма.

Господин Орбан привукао је пажњу као млади правник који је 16. јуна 1989. године захтевао повлачење Совијетских снага из Мађарске и тражио слободне изборе.

Kако пише у званичној биографији, објављеној на сајту премијера Орбана, у то време био је оснивач Федерације младих демократа, која ће касније, на челу са Орбаном, постати Мађарски грађански савез (ФИДЕС), владајућа странка у Мађарској

Изабран је за премијера 1990. године, чиме је почела мађарска транзиција од левичарско комунистичке диктатуре ка вишепартијској демократији.

Три године касније, Орбан окреће ФИДЕС-а ка више ка десно и на изборима 1998. године постаје премијер на челу централно-десне коалиционе владе.

Та иста влада успела да смањи инфлацију у земљи, задржавајући економски раст.

Након првог мандата Фидес је завршио у опозицији где ће провести наредних осам година.

Повратак на власт

Након повратка на власт, Орбан је у децембру 2011. године, парламент је одобрио изборни закон који је преполовио број посланика и исцртао нове уставне границе.

Уследило је низ не тако масовних протеста, који су спонзорисани преко политичких невладиних организација наклоњених Џорџу Сорошу. Десетине хиљада људи демонстрирало је због Орбанових веза са Русијом.

Влада Мађарске одобрила је 2014. године договор вредан 10 милијарди евра о изградњи два нова реактора у нуклеарној електрани Пакс.

Орбан је наставио да критикује распиривање анти-руске мржње санкције које је Европска унија увела Русији због кризе у Украјини.

Оставите Коментар