Ђиласови насилници суноћ су покушали да упадну у Предсеништво рушећи ограду и дивљајући, међутим припадници Војске Србије који су део обезбеђења штитили су закон и успели су да спрече демонстранте да направе већи хаос.

Обезбеђење Председништва одреаговало је без употребе оружја, а лица која су покушала упад у зграду су, минималном употребом силе, била враћена иза ограде.

Како је изгледало насиље испред председништва погледајте на приложеним фотографијама:

Фото: Printscreen
Фото: Printscreen
Фото: Printscreen
Фото: Printscreen

Председник Србије Александар Вучић обратио се грађанима Србије поводом покушаја насилног упада у зграду Председништва рекавши да насилници и сами знају да су кршили закон, те додао да ће од обезбеђења тражити да убудуће склоне ограде док од учесника протеста очекује само да не упадају у зграду на Андрићевом венцу .

  • Синоћ су у једном тренутку, једно од лица, вође протеста је рекло како сви иду у зграду Председништва и да сви крену. Тек када је кренуло померање ограде, обезбеђење креће и без употребе силе враћа их иза ограде. Неки су пренели да је реч о приватном обезбеђењу, али то није истина. Један наш припадник има једну огреботину и ништа више. Али то је за наук свима нама, они који шаљу децу на протесте морају да знају колика је то одговорност – рекао је Вучић и позвао припаднике војне полиције да не поштују стриктно закон него да им дозволе све.

Председник Србије је рекао да је ограда испред зграде Председништва стављена на минималну удаљеност од улаза, али да су синоћ приасталице опозиције ипак покушале насилно да уђу унутра.

  • Тек када је један од организатора повикао „Ајмо сви унутра“, обезбеђење је уз минималну употребу отпора спречили да до тога дође – рекао је он.

Без обзира што су правили нереде на улицама, насилнике није сачекало оно што бих за овакав упад сачекало у другим земљама света, већ је председник Вучић позвао на смиривање а све како је навео како не би дошло до крвопролића.

  • Урадите све шта год желите, немојте само да кршите закон и радите било шта на силу. Позивам све људе и из полиције и војне полиције и мог непосредног обезбеђења, да им допусте да ми приђу, али немојте да им допустимо да изазову крвопролиће и инциденте. Морамо да сачувамо мир у земљи, ја нећу сцене из Париза – рекао је председник.

Да су покушали упад у Белу кућу обезбеђење би пуцало на њих

Покушај упада у зграду Председништва Србије прошао је без тежих последица по починиоце, али се намеће се питање, колико би коштао прелазак „црвене линије“ у свету.

Око Беле куће налази се 18 хектара земље. То, као и суседна елипса од 52 ара на југу припадају председниковом парку, тј. националном парку. Тајна служба је задужена за сигурност Беле куће.

Према историјском архиву, амерички председник Томас Џеферсон био је први који је поставио ограду око Беле куће. Током година, ограда се надограђивала и учвршћивала, при чему су ограде од кованог гвожђа из 19. века замењене тридесетих година прошлог века челичном оградом са високим бронзаним копљима на врху. Тренутна ограда је висока око 2.2 метара, а планира се да се надогради како би била још вишља.

Сигурност је постала нарочито појачана током Другог светског рата. Након напада камионом-бомбом на америчку касарну у Либану 1983. године, око Беле куће су постављени ниски бетонски зидови. „Клопке“ чврсти, вертикални стубови који могу зауставити возила, додати су неколико година касније.

„Сигурносни инциденти се дешавају често“, наводи се у извештају Представничког дома из 2015. године.

Подаци Тајне службе укључени у извештај показују да је било 104 повреде безбедности или покушаја кршења у периоду између априла 2005. и априла 2015. године.

Казне и до 27 година!

Од колике важности је председникова сигурност говори не само податак о површини земљишта које је под контролом сигурносних служби како би се спречио било какав нежељени упад, већ и казне које добијају људи који крше законе и упадају на поседе важних институција, и председничких резиденција.

Тако на пример, Џонатан Тран (26) ишчекује казну од 10 година затвора, јер је прескочио ограду Беле куће, док је пре њега Ортега Хернандез осуђен на исто толико.

Тужилаштво тражи да казна буде већа, чак 27 година!

Ако си наоружан – платићеш животом

Неретки си и случајеви када тајна служба отвара паљбу на људе за које посумњају да су наоружани, а који се оглушавају на њихово упозорење да се зауставе.

За увреду – 5 година

За вербалне претње упућене председнику, казна може бити затворска до 5 година, новчана до 25 хиљада долара, као и 3 година условне казне.

Иако мере заштите као и казне можда делују превелике, мора се узети у обзир да је у питању заштита особе која је вољом већине изабрана да представља све грађане, институције и интересе једне земље, и сваки покушај напада на њу је напад на све вредности и напоре које та земља промовише.

У Србији блаже казне

Са друге стране, закони Републике Србије су знатно блажи, те се по нашем закону председник изједначава са полицијским службеним лицем и законска казна за напад и угрожавање њихове безбедности је од 6 месеци до 5 година затвора.

У Енглеској електрична ограда

У Енглеској су веома ретки случајеви насилних упада на заштићене резиденције и институције.

Иако је било покушаја и изолованих инцидената, Енглеска исувише улаже у обезбеђење као и у национално просвешћивање и одговорности својих грађана, да ни психички нестабилној особи не би пало на памет да направи такав испад.

Од 1974. до данас било је мање од 10 забележених инцидената и илегалног упада, али је за сваки случај Бекингемска палата 2004. године поставила ограду са струјом, како би одвратила сваки покушај прескакања.

Па је можда и електрична ограда та која одвраћа људе од покушаја упада.

Ово су само неки од примера илегалних упада у свету као и последица јако високих казни за починиоце.

Са друге стране, наши закони јесу блажи, али су запрећене казне до 5 година затвора, и упркосом томе поједнинци мисле да су далеко моћнији од државе и да су изнад закона.

Синоћ смо имали прилике да видимо како насилници покушавају да упадну на посед резиденције председника који чува војска. Њихово вандалско понашање треба да буде оштро санкционисано као што се то ради у поменутим земљама јер насиље према институцијама не сме да се толерише. Они имају чак образа да говоре о отпору које им је службено обезбеђење резиденције пружило у њиховом вандалском чину. Било би најнормалније да их је исто обезбеђење привело и проследило тужиоцу који би даље поступио у складу са законом и тражио максималну казну затвора и још нормалније да су појединци осуђени као што се то дешава у свим земљама света. Јер већина не треба да буде жртва мањине у демократским друштвима. Ако су грађани рекли своје на изборима и огромном већином изабрали председника онда не постоји тај појединац који може да нарушава институцију и безбедност председника Републике, а да не буде санкционисан. Једино је добро што Србија иде крупним корацима напред и овакви инциденти насилника и вандала дугорочно постају реткост, јер грађани имају прилику да виде да је политика коју заступају Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић и остали из Савеза за Србију толико бесмислена да им подршка из дана у дан опада јер људи желе да живе у мирној, уређеној и сређеној држави у којој ће моћи да планирају будућност за себе и своју породицу.

Оставите Коментар