Председник Белорусије Александар Лукашенко изјавио је да ће Москва и Минск издржати санкције Запада, које су заправо „безобзирни покушај да се стави шапа“ на ресурсе Белорусије и Русије.

„Не само да ћемо издржати те нападе који се предузимају против наших држава, него ћемо искористити тај тренутак како би ојачали економску сарадњу и учинили наше земље потпуно независним, не само у погледу економије“, рекао је Лукашенко на пленарној седници VIII Форума региона Белорусије и Русије.

Како је рекао, западне санкције су безобзирни покушаји да се елиминишу економски конкуренти и „стави шапа“ на ресурсе Белорусије и Русије.

„Изложени смо отвореном економском и политичком притиску. Он можда сада не би био потребан да су они победили у оном блицкригу који су покренули у августу прошле године (након председничких избора у Белорусији). Нешто је кренуло по злу. Истовремено је јасно да су све санкције једноставно дрски покушаји да се елиминишу економски конкуренти и стави шапа на људске и материјалне ресурсе наших земаља“, истакао је белоруски лидер.

Према његовим речима, „Запад је усмерен на обуздавање развоја, саботирање интеграционих пројеката и промену правца белоруске државе, и не само белоруске“.

Он је захвалио руском председнику Владимиру Путину на јавној подршци Минска у у светлу покушаја дестабилизује ситуација у Белорусији.

„Хвала Вам што сте поново јавно подржали Белорусију и Белорусе у тешком периоду, посебно у светлу тих покушаја да се дестабилизује ситуација у Белорусији и са становишта економије“, истакао је Лукашенко.

Због опште цензуре на интернет небу, Националист можете пратити и на следећим мрежама:

1. Вконтакт
2. Телеграм
3. Instagram
4. Twitter

Такође је констатовао да Русија предузима напоре да очува крхку равнотежу снага на планети, али Запад не жели увек да слуша конструктивне предлоге.

„Видимо какве напоре улаже руководство Русије како би се одржала крхка равнотежа снага на планети… Међутим, нажалост, колективни Запад у Вашингтону и у Бриселу не жели увек да слуша конструктивне предлоге. Наши противници ометају све здраве, позитивне иницијативе и изазивају нове кризе“, рекао је председник Белорусије.

Према његовим речима, намерно се уништава безбедносна архитектура, створена након Другог светског рата.

Како је додао, неопходно је разрадити стратегију интеграције белоруско-руске Савеза Русије и Белорусије.

„Предлажем да се размотри могућност припреме дугорочне стратегије интеграције Савеза Русије и Белорусије, на пример, до 2030. године, да се обогати конкретним пројектима с освртом на кључне приоритете и векторе развоја“, истакао је он.

Говорећи о Украјини, рекао је да ће Русија и Белорусија увек бити заједно са братским украјинским народом, „али шта да се ради кад је руководство братске Украјине кренуло другим путем“.

Нагласио је да се не сме допустити раскидање братских веза са Украјином.

Оставите Коментар