Шта је оно што му се агресивном пропагандом приписује, не би ли се сврстао у комунистичког, а не српског јунака? Пошто је теза много, поделићемо објаву на два дела и детаљном анализом ћемо проћи кроз сваку и за сва времена ставити тачку на ову тему:

Био је Југословен – Гаврило Принцип је пре свега био велики родољуб који је живео и погинуо искључиво за слободу српског народа, а не било какве партије или слично. Најједноставији пут ка тој слободи му је као и готово свим тадашњим српским националистима, па и Дражи Михаиловићу и свим касније истакнутим Равногорцима, била југословенска идеја. Из данашњег угла, кроз буквално сагледавање историје, Принцип се кроз ту идеју етикетира као Југословен, па се из тога даље изводе и све друге етикете попут словена, комунисте, хрвата, бошњака итд.

Био је левичар и имао је социјалистичке ставове – Он јесте био левичар и његове идеје се јесу темељиле на социјалистичким тенденцијама. Ипак, то никако не иде у корист овој причи с обзиром да је Социјалистичка партија Југославије у Другом светском рату безусловно подржала и стала уз Четнике на Равној Гори, као и све друге левичарске странке са социјалистичким идејама.

Био је атеиста – Нећемо улазити у истинитост ове инфромације, с обзиром на то да је породица Принцип била изразито побожна фамилија. Поставићемо тезу да је заиста био атеиста. Да ли га овим „аргументом“ нужно одвајамо и од српства и четничког покрета? Наиме, у четницима је било више хиљада и Муслимана и католика чак и јевреја, па и атеиста. Максимално се поштовао избор на слободу вероисповести сваког појединца.

Неки четници из Првог светског рата су прешли у комунисте – Пре свега преко 95% преживелих четника из Првог светског рата је ту остало и у Другом светском рату. Спомињу се само два примера истакнутијих чланова којима се покушава да се уврсти и Гаврило. То су Мустафа Голубић и Божин Симић. Добро је познато и из ког разлога. То је солунски процес и погубљење њихових блиских пријатеља од стране краља када се према њему и њима ствара гнев и услед кога одлазе на другу страну.

На фотографији се налазе мајка Гаврила Принципа – Марија Принцип и Мајор Милан Цвјетићанин, командант пука “Гаврило Принцип“ у саставу Динарске четничке дивизије. Наравно, не постоји ниједна фотографија његових родитеља или ближе фамилија ни са једним припадником партизанског/комунистичког покрета – нити су имали било какав контакт са њима осим што су им дотични спалили родну кућу до темеља и вршили константну тортуру због њихове српске припадности.

1 KОМЕНТАР

  1. Gavrilo Princip je čovek trenutka i prilična budala koja nije bila u stanju da vidi pun smisao onoga što je uradio. Ubio je prijatelja Srba u Austrougarskoj koji je zbog svojih principa i stavova bio na putu da ostane bez prestola ali ga to nije pokolebalo da se ozeni Sofijom koja je bila samo grofica, pored silnog protivljenja cele njegove porodice. Gavrilo je ubio trudnu ženu za džabe. Ferdinand je toliko verovao u svoj narod, u koji su spadali i Srbi u Bosni, (i to je i rekao kao odgovor na kritike) da je u Sarajevu faktički bio otkrivena meta. Naravno da Gavrilo nije bio komunista, niti je on bio za to da bude komunista. Gavrilo je bio čovek gluposti u trenutku, a komunista mora da sledi svoju ideologiju celog života i da bude nosilac zajedničke ideje i donosilac budućnosti. „Poznaje se ko je komunista“… (J. B. Tito), a to sigurno nije bio u stanju da bude čovek kao Gavrilo Princip.

Оставите Коментар