Сви они који дођу на „Дане Београда“, који ће бити одржани од 16 до 19. априла, на Тргу републике биће дочекани не на црвеном, већ на цветном тепиху од 1.200 квадратних метара с мотивима српских традиционалних шара.

Како је најавио заменик градоначелника Горан Весић, традиција дуга пола века са бриселског Гранд плаца сели се у Београд, који ће тих дана бити светска престоница културе и туризма. Трошкове постављања „миришљавог мозаика“ покриће спонзори.

  • После Токија, Тел Авива, Малте, Њу Делхија, Берна, Брисела и других светских метропола, и Београд је на листи земаља које организују спектакуларну туристичку атракцију – написао је Весић на „Фејсбуку“. – Дизајнери и пејзажне архитекте из белгијске организације Ле Тапис де Флеурс разрадили су три дизајна по српским мотивима, а само један треба да се уклопи у конструкцију Трга републике. Грађани ће гласати и изабрати жељени цветни мотив на „београдском тепиху“.

За израду овог цветног мозаика биће коришћено неколико хиљада бегонија и хризантема, као и других природних материјала. У изради ће учествовати више од 120 баштована и волонтера, који ће ову шарену композицију саставити за мање од осам сати. Београдски цветни тепих биће дуг 60 и широк 20 метара, а биљке ће остати свеже и очувати сјај током сва четири дана манифестације.

С. В.

Оставите Коментар