Русија може поново да пребаци у Србију своје С-400, док је Београд већ изашао са саопштењем да сличне војне вежбе могу постати рутина, сматра бивши војни представник Бугарске у НАТО-у и члан управе Атлантског савета Сиби Сибев.

Уколико Србија одговори позитивно на жељу Русије да инсталира противвазудшну базу на српској територији, створиће се зона ометања приступа ваздушном простору у опсегу од 400 километара и то ће већ бити проблем, не само Бугарској, већ и целом НАТО-у, изјавио је он.

„Ако се у Бугарској појави информација да Русија транспортује такав систем с циљем да направи такву базу, имаће пуно право да забране летове (изнад Бугарске)“, изјавио је Сибев.

НЕЋЕ СМЕТИ ДА НАМ ПИСНУ! Ево колику би зону покривања Србије донео систем С-400 (МАПА)

Он је нагласио да Србија има пуно право на модернизацију својих Оружаних снага уз помоћ руског наоружања, али таква могућност изазива забринутост.

„Како Бугарска, Румунија и Хрватска имају програме за модернизацију авиона Ф-16 и то је њихово суверено право, тако и Србија има исто право. Међутим, питање је осетљиво, пошто све суседне државе не располажу таквим комплексом (С-400) и ако Србија има амбиције да контролише ваздушни простор у опсегу од 400 километара, то заиста треба да изазове забринутост и захтева објашњење српске стране. Са друге стране, ако Русија заиста постигне споразум са Србијом о распоређивању руске противваздушне базе на њеној територији, питање тада постаје врло комплексно и треба свим средствима спречити реализацију таквог пројекта“, изјавио је у интервјуу порталу „Фактор“.

Оставите Коментар