Град Крушевац је данас замирисао на најпрепознатљивији српски бренд. Овдашња Туристичка организација и Продукцијска кућа ,,Про Дивисион Евентс д.о., су на главном градском Тргу косовских јунака организовали забавну и јединствену манифестацију препознатљивог назива „Изађи ми на теглу,,.

Овај необична, аутентичан и препознатљив, највећи караван на Балкану, после 40 дана из Београда је стигао у стару српску престоницу.

Манифестацију је отворила заменица градоначелника Крушевца Весна Лазаревић, а учеснике такмичења у спреманњу ајвара и бројне госте на тргу поздравила је директорка Туристичке организације Сузана Милосављевић. После је уз бесплатно послужење гопстију, отпочео целодневни културно забавни програм.

Фото: Р. Б.
Фото: Р. Б.

Са градског Трга косовских јунака целим градом одјекивакла је забавна музика и ширио се мирис дима, паприке и ајвара. У овом трећем такмичењу у спремању ајвара у Крушевцу учествује 15 екипа.

Потсећамо,први у низу догађаја одржао се на Ади циганлији 17. августа, потом се караван селио у Брус, па Куршумлију, Власотинце, Владичин Хан, Барајево, Лазаревац, Златибор, Ваљево, Краљево, Суботицу, Кањижу и стигао до Крушевца.

Фото: Р. Б.
Фото: Р. Б.

Следе Сокобања, Зајечар, Лесковац, Ниш, Зрењанин и други градови који се налазе на мапи највећег гастрономског каравана на Балкану.

У петој сезони караван окупља око 500 такмичарских екипа и 5.000 учесника који ће до октобра укрстити своје варјаче, испећи око 15.000 килограма паприке, што је чак 130.000 комада паприке!

Фото: Р. Б.
Фото: Р. Б.

Прва награда у манифестацији градова је шпорет смедеревац на коме су такмичари направили победнички ајвар и та екипа ће представљати свој град у великом финалу где се састају победници из сваког града у борби за титулу најбољег ајвар мајстора у земљи. Укупан наградни фонд у петој сезони каравана ,,Изађи ми на Теглу,,износи више од 2.000.000 динара.

До сада су југ и север земље изједначени у титулама. Градови који су изнедрили апсолутне победнике каравана и дали најбоље рецепте су били Лесковац, Ковачица, Бела Паланка и Кањижа.

Фото: Р. Б.
Фото: Р. Б.

Крушевац брани Плакету за најбољег организатора манифестације у Србији. Ко ће ове године однети титулу и сести на победнички трон видећемо 13. октобра у великом финалу у Београду.

Р.Б.