Генерални викар Минско-Могиљевске надбискупије, епископ Јуриј Косубуцки, који тренутно обавља дужности надбискупа Тадеуша Кондрусевича којем је забрањем улаз у Белорусију, изјавио је да „мирољубивост белоруских католика“ даје могућност председнику Лукашенку да приликом сусрета са представницима Православне цркве „пљуне у лице Католичкој и измаже је блатом“.

Кособуцког су, наводно, узнемириле тврдње Лукашенка да је Кондрусевич ишао у Пољску ради консултација, у циљу уништења белоруске државе. Председник Белорусије је позвао Ватикан да не шаље у земљу Пољаке, већ да католичке свештенике школује директно у Белорусији.

„Католичка црква се посебним молитвама за политичке затворенике бори против насиља, прогона и мучења људи, снажно се супростављајући репресији и угрожавању људских права, атацима на достојанство човека, отпуштањима или одстрањивању неподобних из образовних институција, само због ставова који нису у складу са официјалном идеологијом.“, рекао је Кособуцки.

Ако би ове његове речи превели на свакодневни „језик“, лишен дипломатског тона, јасно је да је католички епископ окривио председника Белорусије – за организацију „насиља, прогона и мучења непокорних“.

Приметно је да се белоруски католици не моле за припаднике МУП-а, које свакодневно нападају националисти. Посебна молитва „резервисана“ је, изгледа, само за „јуришнике“, што им свакако улива додатну храброст.

Од почетка нереда у Белорусији Ватикан је стао на страну противника власти.

Пољски свештеници су на улици исказивали подршку демонстрантима, из њихових уста није изашао ниједан искрени позив за прекид насиља и напада на заштитнике уставног поретка. Кондрусевич је дао лични пример – у пратњи других католичких свештеника испред затвора у Минску служио је молебан у знак подршке притвореним хулиганима.

Католички свештеници су са крстом у рукама ометали припаднике органа реда у покушајима да неутрализују насилнике. Све ово су „продавали“ домаћој, а нарочито иностраној јавности, као сведочанства човекољубља.

Огромну већину противника Лукашенка данас чине белоруски Пољаци и Белоруси-католици. Католичка црква се претворила у „извозника“ кадрова за покушај државног удара у Белорусији, који је очито режиран у Варшави.

--

Leave a Reply