Ноћни соко, у Србији познатији као „невидљиви“ Ф-117А, представљао је симбол америчке моћи све до 27. марта 1999. године.

После бројних акција у Либану, Панами, Ираку, овај авион стекао је ореол „невидљивог“, али не и за наш 3. дивизион 250. бригаде противаздушне одбране, који га је у 20.42 погодио са земље и заувек приземљио у војвођанској равници у селу Буђановци.

Оно што се до сада о овом авиону није знало јесте да је авион под ознаком 82-0806 био део ескадриле од 12 оваквих авиона који су стигли у базу Авијано још 21. фебруара 1999.

Након обарања овог авиона, званичници НАТО су донели одлуку да појачају дејства авиона Ф-117 и да надокнаде штету, па је тако 3. априла стигло још 18 авиона овог типа у Немачку базу Шпангдалем. Од тих 18 авиона, пет се одмах вратило јер су наводно били пратња преко океана, а један је отишао за Италију као замена за оборени.

Овдје се налазе фотографије обореног Ф-117 "невидљивог" ознаке 82-0806. Фотографије које сам поскидао са сајта…

Gepostet von Neven Djenadija am Sonntag, 21. April 2019

Све ово открио је Невен Ђенадија, дипломирани политиколог из Републике Српске, који је на свом Фејсбук профилу објавио још ексклузивних фотографија о злочинима НАТО и страдању српског народа. У изјави за Српски телеграф он открива и до сада необјављене податке о чувеном „невидљивом“ обореном у Буђановцима.

– До ових фотографија дошао сам преко сајта министарства одбране САД, а пратећи ознаку авиона који смо оборили, направио сам читаву реконструкцију од доласка авиона у Италију па до његовог обарања. У том периоду овај авион је имао само пет прелетања или борбених мисија, док је у операцији „Пустињска олуја“ имао 39. На основу ових података могу се изучавати намере и карактер бомбардовања Југославије у односу на неке друге операције – наводи Ђенадија.

У поверљивим документима Air Force, који су доступни јавности, може се видети да је примарно било спасавање пилота како би се спасао углед операције и уопште свега што је везано за један о њихових најбољих бомбардера. Овим авионом пилотирао је Дејл Зелко.

– Када је пилот спасен, организоване су прес конференције, где су у почетку чак одбијали да прихвате чињеницу како је овај Ф-117 оборен, већ су протежирали причу о техничкој неисправности, што се касније испоставило као нетачно – додаје наш саговорник.

ЕКСКЛУЗИВНЕ ФОТОГРАФИЈЕ Ф117

1. Лет Ф-117А под ознаком 82-0806 из САД у базу Авијано 21. фебруара 1999.

Фото: facebook.com/neven.djenadija
Фото: facebook.com/neven.djenadija

2. Пуковници Данијел Робинсон и Роберт Кларк добијају извештај од пилота Вилијама Форса (на крилу). Ф-117 Ноћни соко из ваздушне базе Холоман у Новом Мексику распоређен је у италијанској бази Авијано 21. фебруара 1999. како би подржао могуће НАТО операције над СРЈ. (Фото: Наредник Кит Рид)

Фото: facebook.com/neven.djenadija
Фото: facebook.com/neven.djenadija

3. Припреме бомби за Ф-16 авионе који лете у пратњи Ф-117 27. марта 1999. На овој фотографији се види кишно време те вечери у Авијану, а исто је било и у Србији у ноћи када је оборен.

Фото: facebook.com/neven.djenadija
Фото: facebook.com/neven.djenadija

4. Први Ф-117 је оборен 27. марта 1999. у 8:45 по нашем времену. Те ноћи над Србијом у овом нападу су летела три авиона Ф-117. Ово је фотографија једног од њих приликом точења горива у ваздуху.

Фото: facebook.com/neven.djenadija
Фото: facebook.com/neven.djenadija

5. Оборени Ф-117А ознаке 82-0806 у Буђановцима

Фото: facebook.com/neven.djenadija
Фото: facebook.com/neven.djenadija

Т. Урошевић

Оставите Коментар