Војвођанско село Богојево, у општини Оџаци, недалеко од граничног прелаза код Ердута последњих је година постало права шопинг мека за Хрвате у потрази за јефтинијим цигаретама, лековима, намирницама и хигијенским потрепштинама.
Kупују храну, хемију, козметику, цигарете, алкохолна и безалкохолна пића, све могуће, и то у великим количинама, јер је код нас све много јефтиније, па чак и њихови производи, као што су “вегета”, “смоки”, “Штаркови” слаткиши, “Дукатово” млеко и јогурт… Нема правила, да ли су радни дани или викенд, муштерије из Хрватске стално праве гужве”, истиче продавачица једне трговине у Богојеву за Вечерње новости.

Брачни пар из Вуковара напунио је торбе потрепштинама за кухињу, изврсним сухомеснатим производима, цигаретама и пићима, а потом се упутио у апотеку по “дигитални тлакомјер”. Kажу да најскупљи апарат за мерење крвног притиска у Богојеву кошта 400 куна (око 6.300 динара), а исти такав у Хрватској стаје 1.885 куна (око 30.000 динара).

“Kупују највише лекове против болова, који се у Хрватској не могу набавити без рецепта, као и креме свих врста, сирупе, дијететске производе, дечју храну, топломере и разна помагала, што је све дупло скупље код њих”, набраја љубазна апотекарка Адриен Замбо, и напомиње да апотека ради пуном паром од осам до 21 сати.

Мештани Богојева кажу да, због навале купаца из Хрватске, у продавнице и апотеке одлазе рано ујутро или предвече, кад се гужве смање.

У Богојево у шопинг стижу Славонци и Барањци из Ердута, Даља, Осијека, Вуковара, Винковаца, Белог Манастира, Бијелог Брда… Породично или са друштвом, долазе и на ручак или вечеру у богојевачке ресторане “Дуцко”, “Ниш” и “Бекер”, где уживају у роштиљу и рибљим специјалитетима.

“Ту су сваког дана, а нарочито викендом, већ од 11 преподне. Они чине 90 одсто наших гостију. Привлаче их не само повољне цене, већ, првенствено, квалитетни и обилни оброци”, наглашава конобар Емил из ресторана “Дуцко”.

Председник Савета МЗ Богојево Атила Рупа каже да су Хрвати похрлили преко границе у Бачку после уласка у ЕУ, која им није повећала куповну моћ у сопственој земљи.

“Ми смо у Хрватској раније куповали гардеробу, електричне уређаје и алат, јер је то тамо било јефтиније. Сад се и то обрнуло, па су у Богојеву за купце који прелазе границу отворене и гвожђаре, фарбаре и продавница беле технике”, наводи Рупа.

Оставите Коментар