Северна Кореја наставља свој нуклеарни програм избегавајући санкције, саопштиле су данас УН после недавне серије ракетних проба.

Северна Кореја је 2018. године усвојила мораторијум на нуклеарне пробе и на тестирања ракета дугог домета. Такође је тада најављено затварање локације за нуклеарне пробе у Пунгје-рију, преноси Бета.

УН у новом извештају међутим указују да Пјонгјанг није прекинуо свој нуклеарни програм.

„Северна Кореја је наставила свој нуклеарни програм упркос одсуству нуклеарних проба и затварању локације”, навела је група стручњака УН која је у извештају обухватила период од фебруара до августа.

У извештају се наводи да је Северна Кореја наставила да користи комплекс за обогаћивање уранијума у Јонгбјону.

Будућност тог комплекса представљао је камен спотицања другог самита председника САД Доналда Трампа и севернокорејског лидера Ким Џонг Уна. Самит одржан у фебруару у Ханоју завршен је раније и на том састанку није постигнут никакав помак.

Трамп је у неколико наврата рекао да одсуство нуклеарних проба од 2017. године представља један од његових дипломатских успеха.

Пјонгјанг је последњих недеља спровео низ проба ракета кратког домета, како би изразио незадовољство због заједничке војне вежбе снага САД и Јужне Кореје.

Оставите Коментар