Крвави трагови Вилијама Вокера започели су у Ел Салвадору 80-тих година, да би се његова злочиначка мисија наставила даље на Косову, а завршила бесрамним лажима које је изрекао о Рачку.

Од 1988. до 1992. Вилијам Вокер је био амбасадор Америке у Ел Салвадору. Током грађанског рата у Ел Салвадору 80-тих година САД су подржале такозвани „Одред смрти“ војске Ел Салвадора који су убили хиљаде политичких опонената, синдикалних вођа, активиста, новинара, учитеља, обичних грађана широм земље, као и католичке активисте и званичнике.

Према оптужбама које је поднео независни адвокат Окружног Суда САД Лоренс Волш, Вокер је био одговоран за намештање лажне хуманитарне операције у ваздушној бази Илопанго у Ел Салвадору. Та база је била тајно коришћена за допрему пушака, муниције и залиха контра зеленашима који су нападали Никарагву.

Дакле, Вокер није био независан и неутралан посматрач, већ амерички амбасадор који је након почињених злочина на територији Ел Савадора учествовао и у заташкавању тих злочина. Наиме, јавности је познат случај када је војни официр САД дао поверљиве информације о убиствима језуита. Информације су завршиле у кабинету тадашњег амбасадора Вилијама Вокера, али уместо да је заштитио идентитет сведока, амбасада га је открила команди војске Ел Салвадора.

Тако припремљен Вокер је био „идеалан“ да реши ситуацију на Косову и Метохији па је креирао лажи о масакру у Рачку, што је био повод да 1999. године НАТО бомбардује СР Југославију.

Сада, годинама након лажних догађаја у режији бившег шефа мисије ОЕБС на Косову, а у тренутку када се Хашиму Тачију суди пред Специјалним судом у Хагу, Вокер је стао у одбрану Албанаца тражећи нови трибунал само за Србе.

А. Н.

Оставите Коментар