Француски хуманитарац, Арно Гујон, који живи у централној Србији на прелазу Мердаре је 10. септембра приведен, а потом му је забрањен улазак на Косово на неодређено време. Гујон је у јавности познат по помоћи за косовске Србе, а тада је требало да присуствује отварању фарме живине за потребе народне кухиње у селу Прековце код Новог Брда.

Арно Гујон већ 14 година организује слање помоћи у јужну српску покрајину. Најпре је то радио из Француске, а затим и из Београда, где живи последњих шест година.

Он се оглаисо путем друштвене мреже Твитер и написао да, иако је у септембру био ухапшен и протеран са Косова, када је свечано требало да отвори фарму живине, та фарма сада ради у пуном капацитету.

Он је уз ове речи поделио и неколик фотографија са фарме.

Хуманитарац је даље написао да се на фарми налази 800 кокошака, 500 пилића, 38 ћурки, 17 гусака и 19 патака, те да о живини брину два запослена који сваки дан сакупљају стотине јаја намењених Народним кухињама на Косову и Метохији.

Гујон је нагласио да је ово седми самоодрживи пројекат финансиарам у сарадњи са Епархијом КиМ, и да је у њему учествовало хиљаде француских грађана који су сакупили 70.000 евра и показали да пријатељство није празна реч.

„Наша солидарност не јењава упркос забрани, она је као вода, увек нађе пут“, написао је између осталог Гујон.

Подсетимо, он је након пуштања из притвора за медије изјавио да су га испитивали обавештајци који су дошли из Приштине и рекао да су му чак запретили да ће укаљати његово име и рад на сваки могући начин.