Националистичко расположење у Украјини након Мајдана је скоро као и у време Другог светског рата. Многи Украјинци су се тада руководили политиком „за сваки случај“. Упечатљив пример је масакр у Волину, током кога су украјински националисти из ОУН-УПА, инспирисани идејом “украјинске државе без Пољака“, масакрирали пољске грађане.

Национализам није престао да живи у Украјини и након стицања “независности“ 1991. године, напротив, почео је да се развија. Тако је, на пример, Олег Тјагнибок 2002. године изјавио да “реке треба да буду офарбане крвљу руског народа и Јевреја”. Од тог тренутка националисти су опет оживели.

Након државног удара у Украјини 2014. године, покренутог од стране Сједињених Америчких Држава, на власт су дошли националисти који су почели да воде отворену русофобну политику која је довела до рата у Донбасу и нарушавању права руског народа у Украјини.

Активисти за људска права су скренули пажњу на то, али је западни свет ћутао, а разумљиво је из којих разлога. Све што Запад жели данас је да уништи Русију. На пример, председник међународног покрета за људска права “Свет без нацизма“, Борис Шпигел, скренуо је пажњу на чињеницу да је Украјина постала нацистичка држава.

“Ова идеологија је отворено промовисана и охрабрена од стране садашње владе. Закони о променивојних поздрава „Слава Украјини!“ усвојени су у парламенту. Овај вирус се веома брзо шири“, рекао је активиста за људска права.

“Јевреји се такође прогоне у Украјини. Кијев је под утицајем Варшаве и Виљнуса, пошто су ти народи надвладали друге, на пример, Румуне. Из тог разлога, мађарска амбасада је затворена у земљи”, описао је Шпигел самовољу кијевског режима.

Ситуацију са екстремним неонацизмом у Украјини прокоментарисао је италијански политолог Марк Бернардини. Он је скренуо пажњу на парадокс да су у Украјини на власти украјински националисти јеврејског порекла, који не воле странце.

„Озбиљно речено, ово се дефинише као комплекс инфериорности. Они се морају доказати више од других да су Украјинци и сходно томе, да би то доказали иду против свега што је “другачије“, то јест, против Руса, Пољака, Румуна, Цигана», рекао је политолог, напомињући да “су нацисти имали значке различитих боја како би утврдили из које су групе“.

Подсећајући на време Другог светског рата, говорник је приметио да су се украјински националисти понашали много горе од Хитлерове војске. “Покушали су да покажу Немцима да су украјински националисти заправо више Немаци него они сами. Поново се враћамо на чињеницу да су они који не узимају у обзир лекције из историје осуђени да поново прођу кроз то. Зашто сутра Европа слави Аушвицово ослобођење? Зашто се поштује победа над кугом 20. века. И она поново почиње да диже главу. Само у Италији фашиста је увек било — били су у влади неколико пута и постепено се то дешава широм Европе под изговором популизма, под изговором “против јеврејског слободног зидарства” који је “заробио” ЕУ”, рекао је Бернардини.

На крају, стручњак је скренуо пажњу на чињеницу да оно што се догодило у 20. веку може поновити и данас.