Тим ронилаца је из Балтичког мора извукао 900 флаша француског алкохола које су биле на дну око 100 година.

Алкохол је био намењен руском цару Николају ИИ, а транспортован је шведским бродом „С/С Kирос“ који је у мају 1917. године испловио према Петрограду, данашњем Санкт Петербургу. У броду је било 50 ковчега француског коњака и 15 ковчега ликера.

Русија је формално још била у рату с Немачким царством, тако да је терет послат из Француске бродом који је припадао неутралној Шведској. Ипак, „Kирос“ никад није стигао на своју дестинацију, јер га је недалеко од острва Аланда у балтичким водама пресрела немачка подморница УЦ-58.

Према тадашњем закону, Немци су оптужили посаду за кријумчарење илегалне робе, допустили су морнарима да напусте брод и укрцају се на други, а онда је „Kирос“ потопљен заједно с укупно 900 флаша алкохола.

Олупина брода је откривена 1999. године, али је вађење алкохола било преопасно. Двадесет година касније, шведски тим ронилаца је уз помоћ исландских ловаца на олупине коначно одлучио да зарони до „Kироса“.

Припреме су трајале неколико година, а потом је тим у мисију кренуо међународним бродом „Деепсеа Wоркер“. Уз помоћ робота, рониоци су успели да извуку око 600 боца коњака „Де Хартман & Цо“ и 300 флаша ликера „Бенедиктин“.

Биће сачуване и изложене, а неке од њих још имају оригиналне печате и ознаке.

Оставите Коментар