Вежба ‘Брзи одговор’, која траје у Хрватској, има за циљ ‘брзо распоређивање великог броја трупа у региону у случају руске агресије’, пише ‘Дејли телеграф ‘. Аналитичари овај маневар оцењују као директну претњу нашој земљи.

Злочиначки НАТО пакт, који је нас је бомбардовао 1999. године, увежбава нови напад на Србију! И то у Хрватској!

Како је објавио британски ‘Дејли телеграф’, у Хрватској траје војна вежба ‘Брзи одговор’, која укључује чак 7.000 војника из више од 20 држава, а њен циљ је ‘увежбавање брзог распоређивања великог броја трупа у региону у случају руске агресије’!?! Британски новинари оцењују да ова вежба заправо служи за заустављање ширења утицаја Москве, са којом Београд има одличну сарадњу. Стручњаци ове војне маневре оцењују као директну претњу нашој земљи, али и Русији!

Према наводима британског листа у тексту под насловом ‘Британске ваздушне снаге придружиле су се НАТО савезницима у показивању силе Русији’, овако велики опсег војних маневара сигурно има за циљ спречавање планова Москве да ојача свој утицај на Балкану.

‘Вежбе укључују 7.000 војника из више од 20 земаља, обухватајући Велику Британију, САД и Француску. Одржавају се у Хрватској, а потом и у Немачкој, Румунији и Бугарској. Циљ им је увежбавање брзог распоређивања великог контингента снага НАТО пакта у случају руске агресије. Вежбе се на територији Хрватске спроводе на војним полигонима у Слуњу, код Книна, и у касарнама у Удбини и Земунику код Задра’, пише ‘Дејли телеграф’, мада се незванично наводи да ће НАТО војници бити распоређени и у Лици.

Британски лист чак наводи изјаву Џона Кларка, команданта 16. британске бригаде, који је безмало рекао да су дошли у Хрватску да ‘бране савезнике’.

  • Ми смо овде и спремни смо бранити наше савезнике. Источна Европа и Балкан су од посебног значаја за Велику Британију и Лондон је спреман да се суочи се са било којом потенцијалном претњом стабилности регије – истакао је Кларк, додавши да је Загреб ‘моћан стратешки партнер’ НАТО пакта.

  • Ово даје врло јасан сигнал нашим непријатељима да можемо пројектовати силу на великим удаљеностима у врло кратком времену. Стабилност на Балкану је изузетно је важна за стабилност у Европи – подвукао је Кларк.

Коментаришући ове наводе, безбедносни стручњак Милан Петрић каже да Запад и даље не жели да пусти Балкан да сам одабере своје савезнике.

  • Запад наставља да себе агресивно и по цену мира намеће као фактор стабилности у региону. У ствари, истина је потпуно другачија. Запад овако доприноси јачању тензија на Балкану, јер на свако решење балканских криза Американци и Британци звецкају оружјем. Овакве претње не могу ништа добро донети. Сама чињеница да вежбу праве са државом која је извршила највеће етничко чишћење на Балкану довољно говори о намерама – упозорава Петрић.

Дезинформације МИ-6

Мирослав Бјеговић, декан Факултета за безбедност ‘Едуконс’, оцењује да није нимало случајно што о овоме пише ‘Дејли телеграф’.

  • Управо тај лист је под патронатом обавештајне службе МИ-6, чији је главни задатак дестабилизација Западног Балкана ширењем разних дезинформација, попут оне да Русија планира да упадне на Балкан. Овом вежбом желе да пошаљу поруку Србији како би НАТО реаговао случају да Београд буде у ситуацији да мора војно штитити народ на северу Косова. Ипак, неће нас уплашити у одбрани националних интереса и територије – закључује Бјеговић.

НАТО нуди ‘антируске’ кредите за наоружање

У америчком Конгресу предложен је нацрт закона којим би се земљама чланицама НАТО издавали одређени кредити са циљем да се смањи њихова зависност од Русије. Иако се не наводи директно о којим је држава реч, у предлогу закона пише да се ови кредити понуде земљама које су у НАТО ушле после 1. марта 1999. године, међу којима су Хрватска, Словенија, Црна Гора, Албанија, Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија, Словачка, Чешка и Естонија…


М. Добромировић

Оставите Коментар