Велика енглеска ложа још средином јуна одлучила да казни албанске масоне због инвазије на јужну српску покрајину. Ово би могао бити озбиљан аргумент у српским рукама.

У борби за Косово и Метохију Србија је, потпуно неочекивано, добила подршку британских масона који су осудили албанску инвазију на српску покрајину.

Велика енглеска ложа одлучила је још средином јуна ове годи не да казни албанске масоне због ‘инвазије на српску покрајину’, открива Информер. Британски масони истичу да су јако забринути због дешавања на Косову, које је проузроковало велико узнемирење и у другим ложама у региону, па због тога чак планирају и да повуку признање Велике ложе Албаније.

Дипломатски стручњаци, наши саговорници, оцењују да је ово веома добра вест јер масони, којих има свуда по свету и који пажљиво прате шта раде колеге, имају довољно моћи да лобирају за Србију.


Посејали страх у региону

Албанска инвазија проузроковала је узнемирење у сестринским великим ложама у региону

Дерек Динсмор, канцелар Велике ложе Енглеске


Не треба журити

У саопштењу Велике енглеске ложе пише да односи са Великом ложом Албаније морају бити суспендовани.

„Односе са Великом ложом Албаније треба суспендовати због акција које су предузете на Косову, а које сматрамо инвазијом на територију Србије. Пошто је размотрила акцију Велике ложе Албаније и узела у обзир узнемирење које је ова инвазија проузроковала у сестринским великим ложама у региону, Одбор сматра да је у најбољем интересу ове Велике ложе да повуче признање Велике ложе Албаније. Велика ложа гласала је накнадно да ова одлука има тренутно дејство“, наводи се у допису које је потписао Дерек Динсмор, канцелар Велике ложе Енглеске.


Чињенице

* Масонерија се састоји од организација које порекло воде од братстава каменорезаца с краја 14. века
* Основна организациона јединица је ложа, коју на регионалном нивоу надзиру Велике ложе
* Нема светске Велике ложе, већ је свака Велика ложа независна и не морају се међусобно признавати


Коментаришући ове наводе, бивши шеф дипломатије Владислав Јовановић каже да масони данас у свету немају утицај какав су имали раније, али да их свакако не треба потцењивати.

– Масони имају пипке у свим утицајним сферама, укључујући и политику. Ако је тачно да су суспендовали Албанију због неприхватљивог отимања дела Србије, онда би то требало да буде искоришћено. Требало би контактирати руководства тих великих ложа, па бисмо самим тим проширили и приказали другачији међународни поглед на Косово. Наравно, не треба журити са закључцима, али овај потез британских масона заслужује пажњу – подвлачи Јовановић.


Требало би искористити

Ако је тачно да су британски масони суспендовали Албанију због отимања дела Србије, онда би то требало да буде искоришћено

Владислав Јовановић, бивши шеф дипломатије


Криминалне активности

Аналитичар Саша Боројевић такође сматра да су масонске ложе организоване тако да имају изузетне лобистичке могућности.

– Свака масонска организација окупља бројне моћне, пословне и остварене људе. Они имају велики утицај у друштву, па се самим тим доводе у везу са политичким утицајем… Уколико је истина да је лондонска масонерија суспендовала Велику ложу Албаније, онда то сигурно нису политички разлози, већ је реч о криминалним активностима албанских масона – уверен је Боројевић.

Д. КЛАЈИЋ – М. ДОБРОМИРОВИЋ

Извор: informer.rs

Advertisements
--