Ратни злочинац и бивши шеф терористичке ОВК Хашим Тачи, који се представља као премијер лажне државе Косово, платио је Американцима 1,3 милиона евра како би га скинули са потернице Интерпола!

Приштински медији објавили су јуче, на дан почетка заседања Генералне скупштине Интерпола на којем се сутра гласа о пријему лажне државе у светску полицијску организацију, да је Тачијев кабинет ангажовао лобистичку фирму „Балардс“ из САД како би му поправила имиџ у свету. Амерички лобисти добиће за две године чак 1.248.000 евра, плус све додатне трошкове!

Овај новац, тврде упућени, Тачи пре свега користи да би покушао да своје име избрише са Интерполове потернице!

Према наводима приштинских медија, влада лажне државе Косово недавно је издвојила додатних 100.000 евра за Тачијев кабинет.

– Америчка фирма „Балардс“ послује и са албанским премијером Едијем Рамом, а Тачијева идеја јесте да поправи свој међународни имиџ. Председништво је одлуку о плаћању лобиста образложило тежњом да се приближе америчкој влади. Иако је од потписивања уговора прошло годину дана, Председништво је тражило додатна средства. Влада је одговорила на захтев и издвојила додатних 100.000 евра за консултантске услуге, али није наведено стриктно за шта иде новац. Посао је склопљен без тендера. Тачијев кабинет плаћа 52.000 евра месечно за стратешке консултације, а за две године платиће Американцима 1.248.000 евра – пише „Газета експрес“.

Да постоје озбиљне индиције да су Албанци спремили огроман новац за куповину гласова у Интерполу, потврђује и министар полиције Небојша Стефановић, додајући да постоји и притисак Запада да лажна држава уђе у ову организацију.

– У Приштини неки већ славе! Незахвално је прогнозирати шта ће бити, али ми ћемо се борити. Правни акти које су УН доносиле говоре да тзв. Косово није чланица УН, нити је држава посматрач, што је услов за чланство у Интерполу… – рекао је Стефановић који је још једном упозорио на бројне опасности од евентуалног пријема лажне државе у Интерпол.

-Забринути смо због могућег цурења података из Интерполове базе према терористима. Треба мислити и о томе да се неки људи из врха приштинских институција већ налазе на Интерполовим потерницама. Међутим, некада политички разлози земаља које подржавају тзв. Косово имају предност над професионалним. Некада се попусти под притиском – упозорава Стефановић.

Слободан Зечевић из Института за европске студије каже да жестоки западни притисци могу довести до новог поништавања међународног права.

– За чланство у Интерполу потребна је двотрећинска већина, али од оних који гласају. Ако државе које су против косовске независности не гласају, то је минус. Државе које су признале Косово желе да га прогурају у Интерпол како би доказале да је то нормална држава. Међутим, основано се страхује да би Албанци политички злоупотребили чланство – закључује Зечевић.